Невинаги името казва всичко за населеното място. Например село Голямо

...
Невинаги името казва всичко за населеното място. Например село Голямо
Коментари Харесай

Български градове с интересни имена

Невинаги името споделя всичко за обитаемото място. Например село Голямо Ново не е нито огромно, нито ново. Сега ще проучим историята на някои български градове, които носят много забавни и ексцентрични имена, които, както се оказва, са повече от разумни:

Меричлери

Съществуват няколко догадки за произхода на името на един от най-колоритните български градове. Според някои британска княгиня Мери се лекувала в локалните минерални води и в символ на благодарност дала името си на обитаемото място. Според други Меричлери се назовава по този начин, тъй като преди време тук имало доста пасища („ мери “ значи пасища).

Мнозина считат, че в превод от турско-арабски името в действителност значи „ горчива вода “ – „ мер “ (горчиво), „ ич “ (пия) и „ лери “ (турски термин за минало причастие). Има възможност наименованието на селището да произлиза от близката река Марица, която на турски се назовава Мерич.

 

Кермен

Кермен е град в Сливенска област, прочут със своя фолклорен фестивал по надпяване и надиграване, в който взимат присъединяване танцьори от цяла Европа. Най-достоверната доктрина за произхода на името е, че то е обещано от арменец, който продавал керемиди.

 

Опака

Звучи малко като алпака, само че названието на града в Североизточна България идва от напълно друго. Според легендата селището първо се намирало на доста намерено и прохладно място, което принудило жителите му да го реалокират в надалеч по-приветлив дол. Новото местонахождение било сенчесто, което дало и наименованието му „ Опакус “ – сянка.

 

Плачковци

Първото нещо, което направихме, до момента в който търсехме информация за този град, бе да проверим дали това не е родното място на Тити Папазов. Е, оказа се, че не е. Иначе, предстоящо, името на намиращия се покрай Габрово и Трявна град произлиза от доста забавна легенда: когато Търново пада в ръцете на султан Баязид I, Патриарх Евтимий е изпратен на изгнание. След него тръгнала навалица от хора, която желала да изпрати своя нравствен лидер. Когато обаче стигнали мястото, където през днешния ден се намира Плачковци, османските завоеватели забранили на изпращащите го да продължат по-нататък. Тогава те останали там, а Плачковци получил името си поради сълзите, които те пролели от тъга пот Поатриарх Евтимий.

 

Лъки

Ако англоговорящ посети родопското градче, ще си намерения, че това е най-щастливото място в България (от британски lucky – късметлия, щастливец). Истината е по-прозаична: селището води името си от живописната лъка, в която е ситуирано.

Още по тематиката:

Източник: webmiastoto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР