Невиждана популация на мишки блокира части от Япония. Явлението се

...
Невиждана популация на мишки блокира части от Япония. Явлението се
Коментари Харесай

Невиждана популация на мишки блокира части от Япония

Невиждана популация на мишки блокира елементи от Япония. Явлението се случва един път на 120 години, и съгласно учените се дължи на плододаването на избран тип бамбук.

Много типове бамбук имат присъща линия - растенията дават плод единствено един път в живота. Бамбукът може да пораства десетилетия или даже 100 години, само че по-късно цялата популация създава семена едновременно, след което растенията-майки умират. Учените считат, че природата е основава такава тактика за размножаване на бамбука поради увеличените възможностите за оцеляване с вярата, че поради многото семена някои от тях няма да бъдат изядени и ще имат късмет да се развият.

Оказва се, че някои животни също се приспособяват към тези цикли на бамбука.

През 2016-2917 година учени от университета в Нагоя вземат решение да изследват по какъв начин размножаването на бамбуковото дърво Sasa borealis се отразява на популацията на мишките. Като част от проучването те съпоставят данните за популацията на гризачите в същата гора през 2011-2017 година, и откриват, че след плододаването на бамбуковите дървета двата типа мишки внезапно усилват броя си. Същите проучвания са правени и при плододаването на тип Японски бук (Fagus crenata), при който през 2017 година е имало 493 % повече японски горски мишки на избрана повърхност по отношение на междинното за 2011-2016 година, и 239 % повече японски горски мишки, заяви БГНЕС.

След осъществен разбор на възрастта на мишките учените откриват, че гризачите не са се развъждали толкоз интензивно, колкото са мигрирали към изследваната територия, привлечени от изобилната храна.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР