Невероятно е как стафидите могат да променят вкуса на постните

...
Невероятно е как стафидите могат да променят вкуса на постните
Коментари Харесай

Постни лозови сарми със стафиди

Невероятно е по какъв начин стафидите могат да трансформират усета на постните лозови сармички и да го създадат неповторим

Необходими Продукти

● лозови листа - 60 приблизително огромни листа от отел,
● зелен лук - 1 - 2 връзки
● ориз - 2.5 чаши
● копър - 1 връзка
● магданоз - 1 връзка
● стафиди - 50 - 100 г бели
● черен пипер
● сол

Начин на подготвяне

Лозовите листа се пускат по 2-3 в към литър вряла подсолена вода, след няколко секунди се обръщат, а след още няколко се изваждат и се пускат идващите. С други думи – попарват се.

Лукът се нарязва на дребно и се запържва с повечко олио – към 1.5 кафена чашка. Колкото повечко лук, толкоз по-добре! Прибавя се измитият и отцеден ориз. Разбърква се, до момента в който водата от мокрия ориз се изпари. Налива се чаша студена вода, посолява се, захлупва се и се превключва на спокоен огън, до момента в който водата още веднъж изчезне безследно.

Тенджерката (или дълбокият тиган) се дръпва от огъня, прибавят се стафидите, ситно нарязаният магданоз и копър и черният пипер. Всичко се разбърква хубаво и се навиват сармите с лозовите листа.

Внимавайте по какъв начин ги навивате – лъскавата страна на листото би трябвало да остане извън. Да не стане по този начин, както станало с майка ми и вуйна ми, дето до момента в който правели сармите, се заприказвали, навили ги наобратно - с мъхестото извън, та след това трябвало да ги тръскат и да ги навиват отначало!

Сармите се редят в тенджера, на дъното на която е сложена обърната надолу плитка паница. Не слагайте порцеланова или фаянсова, ще се спука! Най-добре е да е от алпака. Тази долна паница след това изтегля под себе си непотребната вода и сармите остават сухички, а не скашкани.

Последният ред сарми също се захлупва с обърната надолу плитка паница. Налива се подсолена вода, тъй че леко да залее ръба на горната паница. Отгоре се поставя похлупакът на тенджерата.

Когато ястието заври, то се превключва на спокоен огън за 45 минути. След това съдът се дръпва се от огъня и ястието се оставя да изстине. Сервира се с кисело мляко или сос Бешамел (по желание), само че може и без нищо.

Ако сармичките са мънички, те са доста подобаващи за коктейлни събития.

Източник: recepti.gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР