Невероятно апетитна салса от зелени домати, подходяща за гарнитура към

...
Невероятно апетитна салса от зелени домати, подходяща за гарнитура към
Коментари Харесай

Салса от зелени домати (Salsa Verde)

Невероятно апетитна салса от зелени домати, подобаваща за гарнитура към месо и риба, а за какво не и вкусно допълнение към домашна тортила

Необходими Продукти

● зелени домати - 6 бр.
● зелени пиперки - 2 бр.
● люти чушки - 2 бр. Халапеньо
● чесън - 5 - 6 скилидки + още 2 в допълнение
● лук - 1 не доста огромна глава
● захар - 1 ч.л.
● кимион - 1/2 ч.л.
● кориандър - 1/2 ч.л. надробен на зърна
● сол - на усет
● магданоз - щедро количество
● лайм - или лимон

Начин на подготвяне

Оригиналната рецепта на Салса Верде е мексиканска и за нея се употребява томатило, което е тип физалис (Томатило Amarylla) с дребни зелени плодове, който се употребява доста в мексиканската кухня. Разбира се, аз не разполагам с томатило, само че сполучливо го замених със зелени домати.

Има и европейски вид на Салса Верде, само че той изисква много по-специфични артикули като каперси, аншоа и така нататък

Наредете измитите и подсушени зеленцуци в тава, покрита с алуминиево фолио или хартия за печене. Доматите цепнете леко откъм гладката част, обелете най-горната люспа на лука, чесъна обаче не белете (оставете си две скилидки), двата типа чушки също оставете с дръжките и семената, по този начин стават по-ароматни. Запечете ги в мощна фурна, до момента в който кожицата на доматите покафенее и лука омекне. Чесъна изкарайте по-рано, не го оставяйте да изсъхне, пиперките също, в случай че прецените че са се опекли.

Оставете зеленчуците да се охладят. Отстранете деликатно кожичката на доматите, обелете и почистете пиперките от семената, в случай че сте фен на пикантната храна /като мен/, оставете лютите чушки (ако разполагате с Халапеньо, използвайте тях за по-автентичен мексикански вкус) със семената, лука и чесъна също обелете. Накълцайте всички зеленчуци на ситно или смелете в блендер за малко, само че не би трябвало да получават консистенция на пюре.

Пресовайте двете заделени скилидки чесън и прибавете и тях. Ако не желаете толкоз натоварен чеснов усет, може да не ги слагате. Вкусът и ароматът на печения чесън е много по-мек.

Подправете и прибавете на усет солта и лимоновия сок. Поръсете щедро с раздробен магданоз.

Тази пикантна разядка е доста подобаваща гарнитура за печено на скара месо, студени меса, риба. Идеално допълнение за тортили и такоси. Аз си хапвах върху филийка пълнозърнест самун, в компанията на няколко хубави маслинки и чаша вино.

В някои от разновидностите на Salsa Verde участва и зехтин в съставките. Няма да сгрешите, в случай че сложите, само че аз ви предлагам да не го вършиме.

Салса Верде е пикантна, само че има нежна и ефирна консистенция точно тъй като няма лой, ядки и млечни артикули.

Като престои няколко часа, се отделя течност, която не отстранявайте. В нея са изтекли усетът и ароматът на подправките, за това просто разбъркайте до хомогенизиране на консистенцията на салсата.

Източник: recepti.gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР