Невероятният обрат, който Ливърпул направи срещу Барселона в полуфинала-реванш от

...
Невероятният обрат, който Ливърпул направи срещу Барселона в полуфинала-реванш от
Коментари Харесай

Коментаторът на "Ливърпул" - "Барселона": За емоциите от "Анфийлд" до Долна Диканя

Невероятният поврат, който " Ливърпул " направи против " Барселона " в полуфинала-реванш от Шампионската лига предложи доста страсти. Не единствено за публиката на " Анфийлд ", само че и за всички почитатели на футбола пред телевизионните екрани. Да преживеем всеки момент от паметния мач ни оказа помощ коментаторът Явор Кръстев.

Ден след зрелището в Мърсисайд, той даде изявление за FootballMethods , в което описа повече за " алената " наслада от Ливърпул до Долна Диканя край Радомир, показа и на кого счита да заложи в разногласието за трофея.
Снимка: Getty Images
" Ливърпул " – " Барселона " 4:0: това ли бе най-великият мач, който си коментирал?

- Безспорно влиза измежду най-великите, по който и индикатор да го гледаме. Залогът на мача, калибърът на противниците и големият интерес, който генерира събитието дават отговор на квалификацията " велик”. Историческият поврат, който се получи, прави срещата в действителност незабравима. Иначе всеки почитател вероятно си има някой мач, който му е донесъл неговите си велики страсти.



След първия гол на Ориги, пристигнал още в седмата минута, съобщи в ефир: “Ориги вкара и даде вяра за почитателите на " Ливърпул " - от " Анфийлд " в Ливърпул до Долна Диканя край Радомир”. Защо тъкмо Долна Диканя?

- Просто " Ливърпул " има ужасно запалени почитатели по целия свят, които наблюдават с боязън всяко едно отиграване на любимците си. Всеки от нас познава такива. Аз също, несъмнено. Гледали сме мачове дружно, знам по какъв начин изживяват всеки миг (точно като мен, в действителност, когато виждам моя отбор…) и си показах вълнението им. Долна Диканя просто има един характерен български нюанс в името си и също така звучи като съвършения контрастност на Стенли парк край " Анфийлд ". Стори ми се като уместно изложение на това какъв брой в действителност е известен " Ливърпул ", без значение в кое кътче на планетата се намираш. А, апропо, в Долна Диканя в действителност " Ливърпул " има почитатели. Това не е измислица…

THIS TEAM!!pic.twitter.com/J6SwDebVde
— Liverpool FC (@LFC) May 7, 2019

Сега, когато пристрастеностите се поуспокоиха, какво искаш да кажеш на въпросните почитатели на " Ливърпул " от Долна Диканя?

- Ами, каквото и преди този момент. Нека продължат да си поддържат тима със същото неспокойствие и преданост. Между другото, последователите на " Ливърпул " са съвсем неповторими в това отношение. Безрезервна поддръжка и религия до последно. Вярвам, че това повлия и на играчите за този поврат. Някои ги дефинират като мазохисти, само че това важи в някаква степен за всеки един от нас – футболните фанатици (особено в България). Тяхната преданост и безконечна религия обаче са за образец. Често обичам да споделям, че персоналният образец, който даваме, е изключително значим.
Снимка: Getty Images
Ти самият мислеше ли, че обратът е вероятен преди мача?

- Определено мислех, че е вероятен, само че не и евентуален. Като се замислиш за великите мачове на " Ливърпул " в Европа, в съзнанието ти мигновено изникват няколко трагични момента. Истанбул през 2005-а, несъмнено, полуфиналът за Лига Европа с " Борусия " Дортмунд преди няколко сезона, оня финален мач от груповата фаза на Шампионската лига през 2004-а, когато Джерард вкара на " Олимпиакос " в края… тези обичаи са ентусиазъм за актуалните играчи.

Само че Салах и Фирмино изглеждаха като прекомерно авторитетни играчи този сезон за " Ливърпул " и ми се струваше, че тяхната липса мъчно ще бъде обезщетена. Тук обаче доста фактори изиграха своето значение, а един от най-важните бе Юрген Клоп, който бе съумял да внуши на всеки един на игрището, че чудото е допустимо. От другата страна пък се оказа, че " Барселона " в съответния миг е прекомерно подвластен тим от Меси. Той пък тъкмо през вчерашния ден нямаше ден. За което и Алисон Бекер способства значително…

Знаем, че си почитател на " Арсенал " – завоюва ли те обаче този тим на " Ливърпул " в течение на мача?

- Моите пристрастия към " Арсенал " в никакъв случай не съм ги крил и мисля, че не е нужно. Не мисля, че има някой почитател на футбола, който да си няма обичан тим. Но е ясно, няма по какъв начин човек да остане апатичен към тази пристрастеност, с която заразяват и почитателите, и играчите на " Ливърпул " на терена. Както споделих и по-рано: имам доста близки почитатели на " Ливърпул " и си ги представях по какъв начин са изживели всичко това. То се виждаше и от фрагментите от трибуните. Тези пред тв приемниците са изглеждали по същия метод. Дори може и да съм го споделил на глас: завидях им за страстта, която изживяха. Защото за всеки един почитател тя е като опиат – изпитал ли си я един път, търсиш я още веднъж и още веднъж, обаче са доста редки моментите, когато те обзема в цялостна степен. Сега се възнамерявам, че ще отворят едни усти… Обаче в този момент им е паднало. Както бе споделил Роби Уилиямс: Sing when you are winning! Ще пристигна и нашият момент… Тези бъзици са част от играта…

Сега съществено: доста е значимо да показваш поддръжката и принадлежността си, когато твоите хора са слаби, безлични или пък се провалят. Да не се криеш. Да си там и в положително и неприятно. Това е честност. Тогава към този момент имаш доста по-голяма тежест, когато пристигна моментът на еуфорията. А значително почитатели съответно на " Ливърпул " влизат в тази категория. Помислете единствено какъв брой от дълго време беше 1990 година и какъв брой разочарования изживяха от този момент, само че те са още там и демонстрират, че ги има…
Снимка: Getty Images
Как си обясняваш обстоятелството, че за втори следващ сезон " Барса " пропилява преднина от три гола след първия мач?

- Явно " Барселона " не си взе поуките от предишния сезон, когато отпадна от " Рома ", и в този момент страда от това. Всъщност те имаха няколко доста положителни шанса да вкарат на " Анфийлд ", само че Алисон бе ослепителен, а и Меси нямаше ден. По-лошото в тази ситуация на " Барса " е, че тимът наподобява прекомерно подвластен от аржентинеца. Сякаш само той и Пике дръзваха да поемат някаква отговорност при отиграванията, да минат човек, да пробват удар към вратата. В тези мачове още по-ярко блесна какъв брой значими бяха за " Барса " играчи като Иниеста и Шави. Важно е и какъв брой ти е разрешил да играеш и противникът. А и твърдостта на характера. Вижте единствено държанието на гостите при третия и най-много четвъртия гол. Сякаш към този момент мислеха авансово за следствията от неуспеха, който се задаваше, а той не бе неминуем.

Но и тук има една разлика в настройките. Представете си какви земетресения предстоят в този момент в Барселона и какво щеше да стане на " Анфийлд ", в случай че " Ливърпул " бе изнемощял. Ситуациите са несъпоставими. Иначе, от гледна точна на почитателите на Барса, сигурно им е ужасно тежко. А и има кой да им го вгорчи в допълнение. Ливърпул надали е имал толкоз доста почитатели в Мадрид, колкото нощес. Беше просто съкрушително да гледаш последователите на " Барса " на " Анфийлд ", изключително след четвъртия гол. Но все пак си останаха по местата и след мача и даже приветстваха триумфалната обиколка на алените. Въпрос на чест…

Кой мислиш, че ще е противникът на " Ливърпул " на финала в Мадрид?

- Макар и да завоюва първия мач в Лондон, " Аякс " не си е приключил работата до дъно. Каквото и да кажа повече по тази тематика, може да бъде употребявано против мен след това…

А името на новия европейски първенец ще бъде...

- След това, което сътвориха " Барселона " и " Ливърпул " в двата мача, вероятно е най-добре да видя за кой тим коефициентът е най-голям и да кажа него.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР