Невероятни кадри разкриват нова гледка към най-големия айсберг в света,

...
Невероятни кадри разкриват нова гледка към най-големия айсберг в света,
Коментари Харесай

Заснеха най-големия айсберг в света да плува в Южния океан

Невероятни фрагменти разкриват нова панорама към най-големия айсберг в света, който стартира своето пътешестване в Южния океан.

Айсбергът, наименуван А23а, е с повърхност към 3989 кв.км- повече от два пъти по-голям от Голям Лондон (1572 кв. км) - и е пълен цели 400 метра.

Айсбергът попадна в заглавията на вестниците, откакто стартира да се движи след 30 години заклещване на океанското дъно.

Сега Британската антарктическа работа (BAS) разгласява ново видео и фотоси, снимани от кораба RRS Sir David Attenborough, на които се вижда по какъв начин " мегабергът " се простира в далечината оттатък изследователския транспортен съд.



" Невероятен шанс е, че маршрутът на айсберга от Уедълско море минаваше тъкмо по планувания ни път и че на борда ни имаше подобаващия екип, който да се възползва от тази опция ", съобщи доктор Андрю Мейджърс, основен теоретичен помощник на RRS Sir David Attenborough и началник на научните проучвания на полярните океани в BAS.

Макар че A23a в началото се е откъснал от ледения шелф Филхнер през 1986 година, той е останал на морското дъно донеотдавна.

На 24 ноември мегабергът се освободи и стартира да се придвижва от бранша на Уедълско море към Южния океан.

Според Българска академия на науките в този момент мегабергът евентуално ще бъде отвеян от антарктическото циркумполярно течение в " айсберговата алея ".

Това го слага на общата траектория на айсбергите към субантарктическия остров Южна Джорджия.

Тази седмица корабът RRS Sir David Attenborough мина около айсберга като част от планувания си маршрут към море Уедъл.

Имаме шанс, че навигацията по А23а не оказа въздействие върху късите периоди за нашата научна задача - сподели доктор Мейджърс.

" Невероятно е да се види персонално този голям берг - той се простира докъдето погледът стига ".

 

``
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР