Невероятен пробив в областта на генетиката и клонирането са направили

...
Невероятен пробив в областта на генетиката и клонирането са направили
Коментари Харесай

Все по-близо сме до клонирането на първите хора

Невероятен пробив в региона на генетиката и клонирането са създали група китайски учени, които сполучливо са клонирали маймуна. Екипът от Шанхайския университет е клонирал два дългоопашати макака, чрез същата техника, с която преди две десетилетия американците клонираха овцата Доли, оповестява ​The Atlantic Daily.

Специалистите най-накрая са съумели да преодолеят техническа преграда, която не им позволяваше да пристъпят напред към опити за клонирането на човешки същества.

Идентичните близнаци Чжун Чжун и Хуа Хуа се родиха надлежно преди осем и шест седмици.



Клонирането е било получено по метода на соматичния клетъчен нуклеарен трансфер. Той се състои в преместването на ядрото на клетката, в това число и на нейното ДНК, в яйцеклетка, чието ядро е отстранено. Учените от Шанхай изясняват, че клонирането на маймуните е станало чрез ДНК проби, взети от ядрата на кафези на маймунски ембриони, които по-късно били сложени в яйцеклетки, чиито ДНК профил бил отстранен. При идната стъпка учените подтикнали яйцеклетките да се трансфорат в ембриони и ги сложили в изкуствена вътрешност, където ембрионите се развили. Това са първите примати, клонирани от не ембрионална клетка.

Изследователите от шанхайския Институт по неврология към Китайската академия на науките акцентираха, че тяхното достижение ще помогне да бъдат изучени заболяванията при генетично еднородните маймуни. Но те са на прага и на клонирането на човешки същества.

"Тъй като и хората са примати, към този момент е преодоляна техническата преграда за клонирането и на човешкия тип ", съобщи Мумин По, един от участниците в плана. "Една от аргументите да преодолеем тази преграда бе желанието ни да произведем скотски мостри, които да са потребни за медицината и за човешкото здраве. Но ние нямаме никакво желание да използван този способ за клонирането на хора ", твърди той.



Генетично идентичните животни са доста потребни за научноизследователската активност, защото факторите, причиняващи генетична вариативност, присъщи за не клонираните екземпляри, доста усложняват опитите. Идентични животни могат да бъдат потребление за тестване на нови медикаменти за редица заболявания преди клиничното им приложение.


Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР