Неведнъж сме чували, че стресът ни разболява. Вероятно и неведнъж

...
Неведнъж сме чували, че стресът ни разболява. Вероятно и неведнъж
Коментари Харесай

Хроничният стрес ни разболява - ежедневните навици, с които да спрем това

Неведнъж сме чували, че стресът ни разболява. Вероятно и нееднократно сме го изпитвали на личен тил. Въпреки това задачата да го обезвреждаме в всекидневието ни се оказва изцяло невъзможна, на инат на непрекъснатата борба, която водим. И когато той надделее, страда и мозъкът и тялото. А за победа ни трябват правилните оръжия.
 Хроничният стрес и нездравословните храни - какви промени се случват в мозъка
Как стресът трансформира метода, по който възприемаме храната

Защо ядем без насита

Диабет, наднормено тегло, сърдечно-съдови и автоимунни болести, меланхолия - всички тези и още диагнози може да се дължат точно на хроничния стрес. Причина, която от време на време може да остане скрита за лекарите, само че следствията от нея - не. Особено в последните 50 години се следи взрив на разнообразни болести, които могат да се свържат директно или индиректно на напрежението, на което сме подложени в дома, в работата, в връзките.

В древността стресът е бил краткосрочно събитие, тъй като и причинителите му са били доста разнообразни - или ще хванеш плячката си, или ставаш жертва. Но в днешно време имаме  доста повече защо да се тормозим и това се отразява токсично на тялото и душeвността ни. Стресът води до преждевременна смъртност поради развиването на разнообразни болести, само че рядко в процеса на тяхното лекуване е включено и оправянето с него, което обаче е основно.
 Снимка 659576

В множеството случаи отрицателните последици от хроничния стрес тлеят в тялото ни и когато се отключи някое заболяване, те излизат на напред във времето, подготвени да влошат съществено положението ни и да затруднят лекуването.

Както острият стрес, по този начин и хроничният, провокират катаболни положения, при които телата ни разграждат клетките в тъканите до захари, които можем да използваме за незабавна сила. Съвременните хронични стресове обаче ни държат в катаболно положение прекомерно дълго.

Тaка не изгаряме захарта, която сме освободили, а вместо това тя се складира още веднъж в телата ни. При връщането си обаче се складира като лой на неверни места, като корема да вземем за пример. Това също ни лишава от сила, която нормално би била употребена за поддържане на здрави кости и мускули. Разбира се, трупаме и килограми, които също са причина за редица болести.
 Снимка 659577

Както при всички животни, част и от нашата еволюция е търсенето на бързо облекчение за напрежението. А то най-често идва с алкохола, цигарите, хазарта, опиатите. Много от нас също по този начин разчитат неправилно сигналите на храносмилателната система и считат да вземем за пример свиването на стомаха от стрес за симптом на апетит. Така се стига до прочувственото хранене и постоянното невъздържание със сладко, написа Daily Mail.

Не е мъчно да разберем дали сме подложени на продължителен, който ни разболява. За задачата би трябвало просто да тестваме самостоятелната нервна система, която контролира неволеви процеси, в това число сърдечен темп, кръвно налягане и полова възбуденост.

Тя има два режима - парасимпатиков (почивка и релаксация) и симпатиков (стрес и активност). Ако вторият доминира за дълги интервали, тогава се получава дисбаланс. Основен знак за него е високият сърдечен темп в положение на покой. Ако пулсът ни тогава е над 90 удара в минута, това утроява риска от ранна смъртност в съпоставяне със случаите, когато е 60. 
 Снимка 659574

Някои хора остават здрави макар дълготрайно излагане на високи равнища на стрес, тъй като са разкрили верния метод да възвръщат салдото в самостоятелната нервна система. В някои случаи това са възгледи за живота и безконечен оптимизъм, в други - съответни привички, с които се противодейства на напрежението.

Има няколко съществени съвета, които учените обобщават въз основата на на здрави столетници от разнообразни точки на света. Те са да се движим всекидневно и задоволително, да работим за, да се надигнем против напрежението, да принадлежим към общности, да се грижим за фамилията си, да ядем най-вече растителна храна и да консумираме дребни количества алкохол.

Ефективни в битката със напрежението са хормоните на щастието като окситоцин и серотонин. Лесен и прелестен метод да се заредим с тях са прегръдките с обичаните хора или компанията на домашните любимци, както и действия, които ни карат да се усещаме свързани или част от група - да вземем за пример вечеря с другари или групова подготовка.
 Как да разпознаем признаците на хроничния стрес
Как да разпознаем, че страдаме от продължителен стрес

И по какъв начин да се оправим със сериозния проблем

Също по този начин може да си намерим занимание, което да ни помогне да се оправим с хроничния стрес. Това може да е йога, медитация, която има дълготраен резултат върху реакцията ни в стресови обстановки и понижава възбудимостта на нервната система. Може и да се разхождаме измежду природата, да свирим на барабани, да танцуваме - главното е да успеем да изключим мозъка и през това време и да спрем да се притесняваме, с цел да го реализираме и през останалото.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР