Неведнъж поемала ролята на първопроходец, в сряда Камала Харис счупи

...
Неведнъж поемала ролята на първопроходец, в сряда Камала Харис счупи
Коментари Харесай

Камала Харис - исторически избор за вицепрезидент на САЩ

Неведнъж поемала ролята на първопроходец, в сряда Камала Харис счупи още един " стъклен таван " - стана първата жена и първият цветнокож американец, заемал вицепрезидентския пост в Съединени американски щати, знаменателно достижение в една изключителна кариера.

Петдесет и шест годишната сенаторка от Калифорния, динамична и борбена, даде опция на 78-годишния Джо Байдън да обере гласовете на един по-разнообразен електорат, зажаднял за по-добро посланичество по върховете на властта.

До такава степен, че както споделят някои гласоподаватели, те са дали своят вот не за политическия деец, а за нея, щерка на индийка и ямаец .

Тя избра белите облекла, напомнящи за суфражетките, с цел да произнесе речта си след изборната си победа през ноември, и разчувствана посочи заслугите на майка си и дамите, " жертвали толкоз доста в името на равенството, свободата и справедливостта за всички ".

" Мисля за нея, за поколенията дами - черни, азиатки, бели, латиноамериканки, индианки, които проправиха пътя ", сподели тя.

Приветствайки " дръзновението ", с което я е избрал Джо Байдън, тя увери: " Може да съм първата жена на този пост, само че няма да съм последната. Защото всяко момиченце, което ни гледа довечера, вижда, че живеем в страна, която дава благоприятни условия ".

 Снимка: БТА/АП

" Вашата власт "

По време на акцията тази някогашна прокурорка безспирно отправяше апели за историческа готовност, осъждайки опитите за възпрепятстване на вота в републиканските щати.

 Снимка: БТА/АР

" Защо съгласно вас толкоз доста авторитетни хора (...) се мъчат да ви пречат да гласувате? ", подмятна тя към млади гласоподаватели афроамериканци в Джорджия. И сама даде отговора: тъй като " те осъзнават вашата власт ".

След историческата вълна от яд против расизма и полицейското принуждение тя дава обещание двамата с някогашния вицепрезидент на Барак Обама " да изкоренят " несправедливостите.

 Снимка: AP/БТА

Въпреки че, също като Байдън, тя прецизно спазваше ограниченията против КОВИД-19, Харис води по-активна акция от над 70-годишния мъж, танцувайки под звуците на духов оркестър и бъбрейки с гости на кафетата... само че извън - поради пандемията.

 Снимка: Twitter/Vogue Magazine

Първопроходец в доста сфери

С блестящите си достижения, почтени за допустимо най-красивата американска фантазия макар някои спорни моменти, тя мечтаеше да стане първата жена президент на Съединени американски щати.

Накрая влезе в Белия дом като вицепрезидентка, само че безспорно гледа и към президентските избори през 2024 година С вярата да пробие тогава и последния стъклен таван.

Камала Харис към този момент е била първа в доста области.

Тя израства в Окланд, където родителите й - татко й, учител по стопанска система, и починалата й майка, откривател на рака на гърдата, са деятели в битката за цивилен права.

Дипломира се във вашингтонския университет " Хауърд ", учреден за образование на афроамерикански студенти в разгара на сегрегацията и постоянно припомня за участието си в " Алфа Капа Алфа ", съдружие на чернокожи студентки.

След два прокурорски мандата в Сан Франциско (2004-2011 г.) на два пъти е избирана за основен прокурор на Калифорния (2011-2017 г.) и става първата жена, както и първият негър, застанал отпред на правосъдната система в най-населения американски щат.

После, през януари 2017 година, поставя клетва в Сената във Вашингтон, където е първата жена с генезис от Южна Азия и едвам втората чернокожа сенаторка в историята.

 Снимка: Getty Images

Като вицепрезидентка тя няма дефинитивно да напусне горната камара - съгласно конституцията точно тя ще може да наклони везните при допустимо тъждество на гласовете - при 50 сенатори демократи против 50 републиканци.

" Готов президент "

В Сената тя се прочу, разпитвайки строго претенденти, препоръчани от Доналд Тръмп.

Най-ярките й изяви обаче бяха на събития, на които тя бе изправена против Джо Байдън. Като претендент за номинацията на демократите тя го нападна на първичните избори поради тогавашните му позиции по политиката за расова десегрегация от 70-те.

Разказите й по какъв начин е пътувала като малко момиче в един от рейсовете, возещи черните възпитаници до белите квартали, трогнаха хората и за малко подвигнаха рейтинга й. Но тя се затрудни да очертае ясно своята кандидатура и се отхвърли още преди първото гласоподаване за претендент на демократите.

Но въпреки всичко опитът в законодателната, правосъдната и изпълнителната власт, както и близостта й до Бо Байдън - сина на бъдещия президент, умрял от рак през 2015 година, убедиха някогашния й противник да я избере за собствен подгласник.

Джо Байдън разчита и на модерния имидж на дамата, наричана " Момала ", горда със смесеното си ново семейство - мъжът до нея е Дъглас Емхоф, татко на две деца. Вчера тя влезе дружно с него и в Белия дом.

 Снимка: AP/БТА

Прокурорското й минало обаче работи и в неин ущърб. Прогресисти я укоряват поради репутацията й на корав обвинител, наказвал прецизно за дребни правонарушения, засягали съгласно критиците й най-вече малцинствата.

В единствения спор сред вицепрезидентите тя атакува Майк Пенс с унищожителна рецензия по какъв начин изпълнителната власт не се оправя с коронавирусната рецесия.

На другия ден Доналд Тръмп я назова " страшилище ".

" Не разясня детинските му забележки ", реагира Камала Харис.

Джо Байдън я поддържа, като се възмути от " срамните " думи на президента. И я похвали: " Тя е един от най-хубавите хора, които познавам. Тя е човек, подготвен всеки миг да стане президент на Съединени американски щати ".

 Снимка: AP/БТА
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР