Неваксинирани пациенти у нас, диагностицирани с COVID-19, отказват терапия с

...
Неваксинирани пациенти у нас, диагностицирани с COVID-19, отказват терапия с
Коментари Харесай

Неваксинирани пациенти с COVID отказват терапия с кислород

Неваксинирани пациенти у нас, диагностицирани с COVID-19, отхвърлят терапия с О2 по време на болничното си лекуване.

Според медици от Пловдив повода е в извънредно ниската здравна просвета в страната.

Затова лекарите на първа линия в битката с ковид приканват здравното министерство да стартира необятна осведомителна акция.

Над 80 % от пациентите с COVID-19 в общинската болница " Свети Мина " в Пловдив не са имунизирани. Цифрата е сходна и с други здравни заведения у нас, изясняват медици. Въпреки по-тежкото протичане на заболяването при неимунизираните пациенти, има случаи на отвод и от терапия с О2.

" Освен към този момент станалия типичен отвод на ваксина, отвод и от кислородотерапия, тъй като кислородът по някакъв метод, тайнствен, ще повреди органите и организма ", съобщи проф. Петър Петров, шеф на МБАЛ " Свети Пантелеймон " - Пловдив.

" Напоследък се чува от дума на дума, някакви странни изказвания, че кислородът оказвал токсично влияние върху самия бял дроб. Това пък кой го е измислил не знам, само че това е срамно изказване ", добави доктор Цветан Деведжиев, шеф на кардиологичното поделение в МБАЛ " Свети Мина " - Пловдив.

Друга причина е, че всеобщо не се прави разлика сред кислородотерапия и интубация, изясняват лекарите. Затова се е наложило двама пациенти да бъдат убеждавани да не отхвърлят О2.

" Има голям риск, кислородът е незаменима част от лечението при Ковид, и отказвайки, пациентът първо би трябвало посредством осведомено единодушие да откаже този вид терапия, която сме му предложили, той поема спомагателен риск върху живота и здравето си по този метод ", сподели още проф. Петър Петров.

В момента в болница " Свети Мина " в Пловдив регистрират понижение на случаите на ковид. В момента там на болнично лекуване са 20 пациенти в леко и приблизително тежко положение.

Автор: Галена Паскова
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР