Неутрализирана е престъпна група, която се занимава с данъчни измами,

...
Неутрализирана е престъпна група, която се занимава с данъчни измами,
Коментари Харесай

Исторически удар на ГДБОП: Ето я схемата за данъчна измама с коли, ощетила бюджета с над 6 млн. лв.

Неутрализирана е незаконна група, която се занимава с данъчни измами, укриване и неплащане на данъчни отговорности, пране на пари. Това съобщи на брифинг основният секретар на Министерство на вътрешните работи Живко Коцев.
Извършени са претърсвания на София, Костинброд, Троян, Варна. Иззети са голям брой материални доказателства – финансови и счетоводни документи, компютърни конфигурации, бележници, мемоари. Разпитани са 28 лица.
Установено е, че има проблем при импорт на коли и избягването на данъчен заем. „ Тази може би е най-мащабната такава скица, която успяхме да обезвреждаме “, уточни шефът на ГДБОП Явор Серафимов.
Касае се освен за счетоводни адвокатски фирми, само че и за домашни адреси. Установени са лица, шефове на изчезнали търговци, действителни търговци, показаха от прокуратурата.
Касае се за огромна скица за непозволено приспадане на данъчен заем по ЗДДС. Става дума за нерегламентиран оборот към 30 млн., върху който е трябвало да се начисли Данък добавена стойност.
Използвана е верига от кухи компании.
От Национална агенция за приходите прецизираха, че е открита скица за данъчна машинация на територията на страната с присъединяване на няколко сдружения. Тя е целяла отбягване на заплащане на Данък добавена стойност за интервала 2022-2023, образуван при продажбата на МПС посредством непозволено образуване на данъчен заем.
Основна част от транспортните средства се получават посредством покупко-продажби с задгранични лица, регистрирани за задачите на Данък добавена стойност в други държави-членки на Европейски Съюз. Реализирането на данъчната машинация се реализира чрез обявление на привидни доставки на артикули и услуги с оглед прикриване на действителния им адресат.
От облагите се употребяват сдружения с огромна стопанска значителност и добра известност. Това им обезпечава и преимущество пред останалите компании на пазара.
След като един автомобил бъде импортиран от чужбина, за него би трябвало да се заплати 20% Данък добавена стойност. Той се начислява от съответния снабдител, който би трябвало да го внесе в държавния бюджет. Но той не го внася в държавния бюджет, когато го е платил на своя снабдител. Така се основава една верига от компании, последната от които – вносителят, би трябвало да внесе тази сума в държавния бюджет.
Но в тези схеми тази последна компания се оказва, че няма нищо – нито чиновници, нито активи. Управителят ѝ нормално е подставено лице с невисок обществен статус. Така Национална агенция за приходите не може да събере нищо от тази договорка.
Впоследствие на извършената акция е открита връзка сред такива кухи компании и действителни компании, които задържат за себе си ДДС-то, приспадат го от своята действителна комерсиална активност, насочвайки проходната администрация там, където няма да бъде открито.
Става дума за доста компании. Хората, които се занимават с такива схеми, ги сменят през няколко месеца. Става въпрос за товарни коли, леки коли, други МПС от високия сегмент, които са скъпи. За една година стотици скъпи коли са вкарани в България по тази скица.
Лицата, които са се съгласили да бъдат посочени като шефове на тези сдружения, нормално са получавали финансови облаги. На един от тях му било дадено да му купят костюм.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР