Неустоимо маслено тесто и свежи ягоди - този пай е

...
Неустоимо маслено тесто и свежи ягоди - този пай е
Коментари Харесай

Класически ягодов пай с пресни ягоди

Неустоимо маслено тесто и свежи ягоди - този къс е приятност за сетивата

Необходими Продукти

● универсално брашно - 1 1/2 чаши
● захар - 1 супена лъжица
● сол - 1/2 чаена лъжичка
● масло - 1/2 чаша, нарязано на дребни части (студено несолено)
● лимонен сок - 1/4 чаена лъжичка
● вода - 3 - 4 супени лъжици (ледена)

ЗА ПЛЪНКАТА


● пресни ягоди - 1 чаша
● царевично нишесте - 3 супени лъжици
● гранулирана захар - 1 чаша
● лимонен сок - капка
● ягоди - 500 г или повече (нарязани)

Начин на подготвяне

Добавете брашното, захарта и солта в купата на вашия кухненски робот (или огромна купа, в случай че вършиме тестото на ръка).

Включете кухненския робот на ниска скорост и прибавете частите студено масло една по една, до момента в който кухненският робот работи, до момента в който се добави цялото масло и сместа замязя на едри трохи.

Ако вършиме на ръка, използвайте блендер за сладкиши или ръцете си, с цел да разбъркате маслото в тестото, до момента в който сместа стане на трохи. Опитайте се да не пипате прекомерно доста маслото (топлината от ръцете ви ще го омекоти) – използвайте бързи придвижвания и не се тормозете, в случай че към момента са останали по-големи части масло.

Добавете лимоновия сок и водата постепенно, до момента в който кухненският робот работи на ниско равнище, до момента в който тестото се събере и се отдръпне от стените на купата. В взаимозависимост от времето и даже от марката брашно, употребявам някъде сред 2 и 4 супени лъжици вода.

Ако вършиме на ръка, използвайте ръцете си, с цел да оформите тестото деликатно и бързо, като употребявате тъкмо задоволително вода, с цел да се събере тестото.

Изсипете грубото тесто върху плота и го оформете във формата на диск и го увийте в найлоново фолио, като го поставите в хладилника да се охлади за 45 минути или за една нощ.

След като тестото се охлади, загрейте фурната си до 180 градуса.

Извадете охладеното тесто за къс от хладилника и го оставете да престои към 10 минути, преди да го разточите.

Разточете диска тесто в огромен кръг благодарение на точилка. Добавете щедро количество брашно към повърхността за разточване и към точилката, с цел да предотвратите залепване и напукване.

Отлепете деликатно разточеното тесто от повърхността на плота, като го навиете назад върху точилката.

Прехвърлете го в 22-23 см паница за къс и деликатно натиснете тестото в дъното на формата за къс и над краищата (опитайте да извършите един и половина или 2 сантиметра ръбче в случай че е възможно).

Ако вашата форма за къс има необятен борд, запечатайте ръба на пая, като създадете набраздена шарка - натиснете ръба на пая извън с левия си палец и показалец, до момента в който натискате ръба на пая от вътрешната страна с десния си показалец. Направете това по целия път към ръба на пая, с цел да създадете набраздена шарка.

Закрепете неизпечената кора с вилица няколко пъти на дъното на формата за къс. Това ще предотврати бухването на кората и ще помогне да се изпече отмерено.

Печете на 180 градуса за към 20-25 минути или до момента в който коричката стане ярко златисто-кафява.

Извадете го от фурната и го оставете да се охлади изцяло до стайна температура.

ЗА ПЛЪНКАТА:

Добавете 1 чаша ягоди в дребен съд на междинен огън, дружно с царевичното нишесте, захарта и лимоновия сок.

Оставете сместа да се готви, като пасирате в действителност добре ягодите, до момента в който се готви и сгъстява.

Гответе, до момента в който сместа стане леко гъста и желатинова (прилича на сладко) и ягодите изцяло се разпаднат.

Добавете нарязаните ягоди към авансово изпечената кора и изсипете сварената ягодова примес върху тях, като сместа се разклаща напълно малко, с цел да сте сигурни, че всички пресни ягоди са покрити с сварената ягодова примес. Изгладете горната част допустимо най-добре.

Оставете пая да се охлади съвсем до стайна температура и по-късно го приберете в хладилника да стегне, до момента в който стегне плънката (около 2-4 часа). Ще бъде задоволително стегнат за нарязване след изстудяване, само че към момента апетитен.

Нарежете и сервирайте с бита сметана или сладолед.

Бележки:

За да извършите тази рецепта още по-лесна, използвайте авансово изпечена кора за къс от магазина за хранителни артикули или пекарна или купете замразена кора за къс и изпечете съгласно напътствията на опаковката. След това направете пълнежа, както е указано нагоре.

Класическият ягодов къс с пресни ягоди е подготвен.

Източник: recepti.gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР