Неуспешни заявки за подслушване на бивш съветник на тогавашния кандидат

...
Неуспешни заявки за подслушване на бивш съветник на тогавашния кандидат
Коментари Харесай

Разследването на ФБР за връзка между Русия и Тръмп е сериозно опорочено, сочи прокурорски доклад

Неуспешни поръчки за подслушване на някогашен консултант на тогавашния претендент за президент Доналд Тръмп . Погрешно изследване на някогашен английски разузнавач, претрупан с деликатна и политическа задача. И ФБР, което се бори с часовника на предизборния сезон, с цел да разплете съмненията за сговор сред непознати държавни управления, които, както се притеснява, биха могли да имат съществени последствия за националната сигурност.

на Министерството на правораздаването Джон Дърам насочва още веднъж вниманието към едно от най-значимите в политическо отношение следствия в историята на ФБР - изследването дали президентската акция на Тръмп през 2016 година е била в скрит план с Русия, с цел да повлияе на резултата от изборите.

" Въз основа на прегледа на интервенция " Crossfire Hurricane " и обвързваните с него разследващи действия стигнахме до заключението, че Департаментът и ФБР не са спазили значимата си задача за прецизна честност към закона по отношение на някои събития и действия, разказани в този отчет ", се споделя в документа.
 Trump Russia Probe 23135769360938 Докладът " Дърам "
Констатациите не са ласкави за ФБР, като Дърам твърди, че то е прибързало с следствието без съответна основа и постоянно е пренебрегвало или рационализирало доказателства, които са подкопавали предпоставките му. В отчета се изброяват редица неточности - въпреки че доста от тях към този момент са били документирани преди години в обособен отчет на основния контрольор на Министерството на правораздаването, а ФБР твърди, че е подхванало няколко десетки коригиращи стъпки по лична самодейност.

В отчета е отделено доста място на решението на ФБР да стартира на 31 юли 2016 година следствие на възможен " незаконен сговор " сред акцията на Тръмп и Русия.

Проверката стартира, откакто от австралийски посланик стана ясно, че помощник на акцията на Тръмп на име Джордж Пападопулос е твърдял, че знае, че Русия има " нечистотия " за Хилъри Клинтън под формата на имейли. До този миг беше добре известно, че съветски сътрудници са хакнали имейлите на демократите, а Тръмп даже се беше появил с обществена покана към Москва да потърси връзките на Клинтън.

Според Дърам обаче ФБР се е втурнало в следствието, без да има каквито и да било доказателства, че някой от акцията на Тръмп е имал контакт с съветски разузнавачи. Той показва поименно специалистите по Русия във ФБР и други организации, които в никакъв случай не са били съветвани преди началото на следствието.

И твърди, че в случай че бяха, щяха да кажат, че няма информация, която да сочи за скрит план сред Русия и акцията.В отчета се твърди, че ФБР е склонно към " пристрастно удостоверение " , (confirmation bias) като неведнъж е пренебрегвало, омаловажавало или рационализирало доказателства, които оборват догатката за сговор, в това число диалог, в който Пападопулос изрично отхвърля да е знаел за каквито и да било връзки на съдействие сред Русия и акцията на Тръмп.
 Trump Russia Probe 23135769384576
В него се споделя също, че проверяващите не са удостоверили нито едно " значително изказване " в досието на финансирано от Демократическата партия изследване, направено от някогашния английски разузнавач Кристофър Стийл , и все пак са траяли да се базират на него в молбите до Съда за наблюдаване на външното разузнаване, с цел да подслушват някогашния помощник на акцията на Тръмп Картър Пейдж.

 

ФБР отговори на рецензиите за дейностите си, като означи, че държанието е било осъществено при друго управление на ФБР, месеци преди сегашният шеф Кристофър Рей да заеме управителния пост. То също по този начин съобщи, че към този момент е подхванало десетки коригиращи ограничения, целящи да предотвратят повторното пораждане на същите проблеми.

Те включват стъпки, които имат за цел да подсигуряват точността на заявките, които ФБР подава в тайния съд за наблюдаване, когато желае да подслушва връзките на обвинени шпиони и терористи. Например, съгласно ФБР, сътрудниците към този момент би трябвало да дават повече информация, в това число да разпознават и разкриват доказателства, които биха могли да оборят догатката им, че съществува евентуална причина за наблюдаване. Освен това ФБР работи за възстановяване на надзора на поверителните човешки източници.
 Election 2024 Trump 23129833288156 Бившият президент Доналд Тръмп приказва на конгреса на Националната оръжейна асоциация в Индианаполис, 14 април 2023 година Снимка: AP
В писмо до Дърам ФБР показва убеденост, че в случай че тези ограничения са били подхванати през 2016 година, " пропуските, разказани в отчета Ви, в никакъв случай не биха се случили ". В настрана изказване се споделя, че отчетът " ускорява значимостта на това да се подсигурява, че ФБР продължава да прави работата си със строгостта, обективността и професионализма, които американският народ заслужава и с право чака ".

Да, твърди Дърам. Той отбелязва, че през 2016 година ФБР е разследвало и изказванията в книгата " Клинтън кеш " , чийто създател е закостенял публицист, който твърди, че непознати държавни управления са превеждали пари на фондация " Клинтън " в подмяна на достъп. Както Хилъри Клинтъ н, претендентът за президент на Демократическата партия, по този начин и някогашният президент Бил Клинтън от дълго време отхвърлят да са направили каквото и да било нарушаване.ФБР дефинира инспекциите си, свързани с " Клинтън кеш ", като " предварителни следствия " , сподели Дърам. Но следствието за Русия на Тръмп, сподели той, " незабавно е почнало като цялостно следствие, макар обстоятелството, че по същия метод е било учредено на непроверена информация от клюки ".
 Bill Clinton And Hillary Clinton In Conversation 23126854796861 Бил Клинтън и Хилари Клинтън в диалог с Дейвид Рубенщайн в 92nd Street Y в четвъртък, 4 май 2023 година, в Ню Йорк. Снимка: AP
Той твърди, че ФБР е показало нерешителност във връзка с вероятно въздействие върху акцията на Хилъри Клинтън, каквато не е показало за акцията на Тръмп.

За да подчертае тезата си, той цитира някои от текстовите известия сред някогашните чиновници на ФБР Питър Стързок и Лиза Пейдж , чиято частно изразена злост към Тръмп от дълго време се сочи като доказателство за пристрастност.

" И още нещо: (Клинтън) може да бъде нашият идващ президент " - твърди се, че Пейдж е писал на Стързок. " Последното нещо, от което се нуждаеш, е да влезеш там подготвен за борба. Мислиш ли, че тя ще си спомни или ще се загрижи, че това е бил Департаментът на правораздаването или ФБР? "

 

Докладът на Дърам е следващият удар по ФБР, което се пробва да убеди Конгреса, че е виновен собственик на разследваща информация.

Законодателите стартират да разискват дали да възобновят американската стратегия за наблюдаване, която обгръща големи масиви от имейли и телефонни диалози на чужденци. Срокът на деяние на програмата, позволена от раздел 702 от Закона за наблюдаване на задграничното разузнаване, изтича в края на тази година.

В отчета на Дърам се обръща внимание на неточности, които републиканците към този момент показаха като причина за преразглеждане на раздел 702. ФБР не е употребило раздел 702 при наблюдението на Пейдж. Но пропуските му пред главния съд за наблюдаване от дълго време провокират недоволството на републиканците, които алармират, че няма да възобновят Раздел 702 без промени, ориентирани към ФБР.

" От значително значение е Конгресът да кодифицира ясни защитни ограничения, които да предотвратят бъдещи злоупотреби от страна на ФБР и да възстановят доверието на обществото в нашите правоприлагащи институции ", съобщи в изказване републиканецът от Охайо Майк Търнър, който ръководи комисията по разузнаване в Камарата на представителите .

Същевременно забележителен брой демократи желаят настрана да се лимитират случаите, в които ФБР може да търси данни за задгранично наблюдаване, събрани според член 702.

 

Дърам е прекарал десетилетия като прокурор в Министерството на правораздаването, като в предишното е водил следствия на " уютните " връзки на ФБР с мафиоти в Бостън и на унищожаването от Централно разузнавателно управление на САЩ на видеокасети с тежки разпити на лица, подложени на тероризъм.През 2019 година той беше назначен да проверява евентуални нарушавания от страна на американски държавни чиновници, до момента в който те са проучвали съветската интервенция в изборите през 2016 година и дали е имало противозаконна съгласуваност сред Кремъл и президентската акция на Тръмп.
 Trump Russia Probe 23135712194498 Специалният консултант Джон Дърам, прокурорът, назначен да проверява евентуални държавни нарушавания в първите дни на следствието " Тръмп-Русия ", напуща федералния съд във Вашингтон, 16 май 2022 година Снимка: AP
Въпреки оскъдните резултати - едно признание на виновност и две оправдателни присъди - които не съумяха да оправдаят упованията на Тръмп, Дърам съумя да продължи работата си и в администрацията на Байдън, частично с помощта на това, че Уилям Бар назначи Дърам за специфичен консултант в Министерството на правораздаването малко преди оставката на Бар като основен прокурор през 2020 година

По време на мандата си Дърам повдига три обвинявания, само че единствено едно от тях приключва с присъда.

Бившият юрист на ФБР Кевин Клайнсмит се призна за отговорен през 2020 година, че е трансформирал имейл, обвързван с наблюдението на някогашен помощник на акцията на Тръмп. Той е получил условна присъда.

Но две други каузи, и двете свързани с хипотетични погрешни изказвания пред ФБР, приключиха с оправдателни присъди на правосъдните заседатели.

Майкъл Съсман , юрист на акцията на Хилъри Клинтън, беше приет за почтен в това, че е излъгал ФБР по време на среща, на която е показал информация за компютърни данни, които ФБР е желало да проверява. Друго правосъдно жури оправда Игор Данченко , руско-американски анализатор, по обвиняванията, че е излъгал ФБР за ролята си в основаването на дискредитираното досие за Тръмп.

Реакцията на републиканците в Конгреса не лишава доста време. Републиканецът Джим Джордан, който ръководи Комисията по правораздаване в Камарата на представителите, съобщи, че е поканил Дърам да свидетелства на Капитолийския рид идната седмица. Тръмп също се опита да се възползва от отчета, като в обява в обществената си платформа " Истината " съобщи отначало, че отчетът на Дърам е разкрил " Престъплението на века " и назова следствието на Русия " Измама на демократите " .

Пред FOXNews Digital някогашният президент Тръмп съобщи, че някогашният шеф на ФБР Джеймс Коми и демократите би трябвало да бъдат държани виновни за това, че са прекарали години в следствие на хипотетичен сговор сред Тръмп и Русия, след отчета на Дърам.

" Аз, и което е доста по-важно, американската общност сме жертви на тази дълготраен и изменнически фарс, стартирана от демократите - стартирана от Коми. Трябва да се заплати висока цена за това, че страната ни мина през това. "

Въпреки че ФБР твърди, че към този момент е подхванало някои стъпки за справяне с проблемите, посочени в отчета, Дърам съобщи, че е допустимо да са нужни още промени. Една от концепциите, сподели той, е да се обезпечи спомагателен надзор на политически сензитивните следствия, като се дефинира чиновник, който да дава отговор за оспорването на подхванатите стъпки в границите на обещано следствие.

 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР