Неуспехът да се намали замърсяването ще струва на правителствата стотици

...
Коментари Харесай

Рейтингите на държавите ще спадат, ако не се справят с климатичните промени

Неуспехът да се понижи замърсяването ще коства на държавните управления стотици милиарди долари съгласно икономисти от Университета в Кеймбридж. Те са употребявали изкуствен интелект за прогнозиране на резултата от изменението на климата върху суверенните кредитни рейтинги.

Ако излъчванията се запазят на сегашните равнища, до 2030 година рейтингът на 63 страни ще бъде намален с повече от една степен съгласно групата специалисти, която включва Мориц Крамер, някогашен върховен чиновник, отговарящ за държавните рейтинги в S&P Global Ratings, оповестява Bloomberg. Оценката за Съединени американски щати може да спадне с две степени, а за Германия, Индия и Нидерландия - с три. Дори осъществяването на уговорките по Парижкото съглашение ще значи приблизително понижение от 0.65.
Поскъпване на дълга
Допълнителните лихвени заплащания по държавния дълг единствено от понижаването на рейтинга поради климата могат да костват на държавните управления сред 137 милиарда и 205 милиарда $ годишни лихвени заплащания през идващите осем десетилетия. Като това би представлявало " единствено част от икономическите последствия от неовладяването на излъчванията ", споделя екипът икономисти в изказване. Допълнителните разноски за фирмите биха били 62.6 милиарда $ в най-лошия случай.

Предупреждението идва в миг, когато страните емитират рекордно доста дълг, с цел да се оправят с пандемията, а регулаторите предизвестяват, че значително нерегулираната информация за климата отваря вратата за зелени облигации и основаване на балони на растящия сега фондов пазар.

Изследователите приканиха рейтинговите компании да интегрират изменението на климата в оценките, като се базират на неспособността им да плануват финансовата рецесия от 2008 година " Тъй като изменението на климата визира националните стопански системи, задълженията ще станат по-трудни и по-скъпи за обслужване ", счита Матю Агарвала от Bennett Institute for Public Policy на Университета в Кеймбридж. " Пазарите се нуждаят от достоверна, смилаема информация за това по какъв начин изменението на климата се трансформира в веществен риск. "
Изкуственият разсъдък на помощ
Специалистите са употребявали изкуствен интелект за пресмятане на резултата от изменението на климата върху рейтингите на S&P за 108 страни за няколко интервала от време. Те декларират, че " без съществено понижаване на излъчванията " на 80 страни рейтингите ще бъдат понижени приблизително с 2.48 стъпки до 2100 година, като за Индия и Канада понижението ще е с над пет, а Китай с осем. За съпоставяне - пандемията до момента е довела до 48 намаления на държавен рейтинг от трите съществени организации сред януари 2020 година и предишния месец, споделят откривателите.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР