Нетрадиционно беше открита днес новата учебна година в Софийския университет

...
Нетрадиционно беше открита днес новата учебна година в Софийския университет
Коментари Харесай

Необичайно откриване на учебната година в СУ - в Ботаническата градина

Нетрадиционно беше открита през днешния ден новата образователна година в Софийския университет " Свети Климент Охридски ". Заради COVID-19 това стана навън в Ботаническата градина на висшето образователно заведение, като участваха единствено първокурсници. Тази година те са над 5200, заяви Българска национална телевизия.

Основната тематика в словото на ректора проф. Анастас Герджиков беше за предизвикването на ковид. Обучението ще стартира присъствено за първокурсниците и естествените факултети. Ще има и смесена форма на образование като всеки факултет самичък ще взема решение дали, в случай че се наложи, ще премине на онлайн образование.

" Разработихме разнообразни сюжети от присъствено до онлайн образование, с голям брой разновидности на смесено образование. Готови сме с прелиминарен проект за подготовка, включващ дейности за по-голяма сигурност при положение на присъствено образование и по-голяма техническа обезпеченост при онлайн образование. Целта е да осигурим оптималната сигурност, съзнавайки че, изцяло безвредна среда няма ", сподели Герджиков.

На тържеството участва и просветният министър Красимир Вълчев, който сподели, че общо студентите в страната са към 185 000 и тази година ще се образоват най-вече хибридно. Приемът в държавните ни висши е близо 40 000 и чакаме 1300 студенти да приемем от българските диаспори, при специфични условия, заяви той.

" Ситуацията е естествена, натрупват се случаи, само че за една част от учителите и учениците, които бяха карантинирани първите дни към този момент изтече 14-дневния интервал и това, което можем да кажем, че оптималните стойности с натрупването сме ги имали към вчерашна дата 30-ти септември, процентът на учениците, които са инфектирани е два пъти и половина по-нисък от общия брой инфектирани ", акцентира Вълчев.

 Снимка: Българска телеграфна агенция

Вижте още фотоси >>

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР