Нетрадиционна изложба във Ветово. Местните хора изработиха весели, бостански плашила

...
Нетрадиционна изложба във Ветово. Местните хора изработиха весели, бостански плашила
Коментари Харесай

Ветово представи изложба с бостански плашила от подръчни материали

Нетрадиционна галерия във Ветово. Местните хора създадоха радостни, бостански плашила от подръчни материали. Подредиха ги в центъра на града, с цел да носят въодушевление и усмивки.

За броени минути занимателните плашила се трансфораха в обичан фон за селфи. Пред тях се спираха и дребни, и огромни. А самите създатели на плашилата с обич разказваха по какъв начин са ги създали.

" Използвах част от дрешника на внуците си, мои работи. Тука вложих творчество малко при рисуването ", споделя Цонка Дамянова.



Идеята за състезанието пристигнала през зимата, когато локалното читалище съвсем спряло активността си поради пандемията и хората се затворили у дома.

" Решихме да се върнем и във времето обратно, когато това е била една традиция в домовете на хората. Те са поставяли чучелата в своите селскостопански дворове, с цел да предпазят продукцията си от настъпление на птици. 5,45 Даже и звънци са слагали. Плашилото да дърпа звънеца по някакъв метод и той да звъни ", изясни Янка Колева – секретар на " Никола Йонков Вапцаров -1909 година ".

Плашилата са доста разнообразни, всяко с характера си – усмихнати, съществени, нагиздени, кокетни, с надничащи от джобовете парцалени кукли. Днес рядко може да се види бостанско чучело на полето. Но който има носталгия по отминалото детство или предпочитание да запознае детето си с позабравената традиция, да заповяда във Ветово.

Репортаж на Даниела Василева, Светослав Шаламанов
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР