Нестопанисваните ниви да може да се обработват от други земеделски

...
Нестопанисваните ниви да може да се обработват от други земеделски
Коментари Харесай

Ще могат ли ниви да се обработват без съгласието на собствениците?

Нестопанисваните ниви да може да се обработват от други аграрни производители и да се " разместват " площи без единодушие от притежателите. Това оферират депутатите от земеделската комисия в Народното събрание. Гласуваните от тях промени обаче провокираха противоречие измежду част от земеделците.

Законопроектът планува при 2/3 подписани доброволни съглашения сред притежатели и арендатори, терените да могат да се сплотяват или разместват при обработването. Процедурата съществуваше и до момента, само че при 100% единодушие.

" Мнозинството от 100% става 2/3 тъкмо, с цел да няма корист с право на ползватели. Тук по никакъв метод не приказваме за увреждане на ползите, на който и да е притежател, в противен случай ", уверена е Десислава Танева, вносител на законопроекта, ГЕРБ-СДС.

Големите земеделски асоциации одобриха предложенията. Те са част и от бяха меморандума, който страната подписа със земеделците за преустановяване на митингите.

" Това, което планува законът е отдаване на държавен аграрен фонд на два обособени търга. Първо един за предпочитани браншове единствено, приказвам за плодове, зеленчуци, зърнопроизводство и биологично и по-късно, което остане свободно да се пусне на общ търг за всички стопани ", добавя Илия Проданов, Национална асоциация на зърнопроизводителите.

На друго мнение са от Асоциацията на притежателите на аграрни земи. Според тях измененията са прибързани, недомислени и противоконституционни.

" Частната благосъстоятелност е неприкосновена и няма логичност да се разпределя частна благосъстоятелност с административен акт на държавната власт ", уточни Евгений Орашъков, ръководител на Българската асоциация на притежателите на аграрни земи .

Неоткриваемите притежатели на земи, чиито ниви се употребяват автоматизирано, ще имат право да получат лихва, за интервала, за който земята е била обработвана. А тези, които не желаят парцела им да бъде употребен от различен, ще би трябвало да подадат експлицитна декларация.


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР