Неслучайно фразата, че ние сме това, което ядем, е толкова

...
Неслучайно фразата, че ние сме това, което ядем, е толкова
Коментари Харесай

Как да познаем, че имаме дефицит на витамини

Неслучайно фразата, че ние сме това, което ядем, е толкоз постоянно публикувана. Начинът ни на хранене се отразява на организма ни както вътрешно, по този начин и външно. Затова и когато ни липсват съществени хранителни субстанции, това постоянно ни проличава и извън.
Прочетете още
Ето 12 признака, които ни подсказват, че може би имаме дефицит на витамини.

Усещане за мраз

Усещането, че ни е студено може да е симптом на йоден недостиг. Според здравните експерти това е най-честата причина за ниска интензивност на щитовидната жлеза.

 Снимка 658617

Сред другите признаци са наддаване на тегло, мощна отмалялост, изсушаване на кожата. Йод можем да си набавим елементарно посредством храната, като консумираме повече яйца, млечни краве артикули и морски храни.

Напукани устни и ъгълчета на устата

Напуканите устни и/или ъгълчета на устата може да са свързани с недостиг на желязо и витамин С.

 Снимка 658618

Мултивитамините може и да ни бъдат от изгода, само че но с цел да си набавим задоволително желязо е добре диетата ни да включва месо, яйца, фасул, пълнозърнести храни като кафяв ориз, зеленолистни зеленчуци, сушени плодове и черен шоколад. Препоръчително е обаче да заобикаляме кофеина.

Ниско либидо

Доказано е, че ниското либидо е обвързвано с неналичието на витамин D - " слънчевият витамин ". Затова и половото ни увлечение нормално е занижено през зимата.

 Снимка 658619

Сред другите признаци на дефицит на витамин D са болки в мускулите, костите и/или ставите, главоболие, отмалялост и чувство за изтръпване на ръцете и краката. Можем да си набавим " слънчевия витамин " посредством някои храни, в това число гъби, яйца и морска храна.

Изтъняване на косата

Ако видим, че косата ни е станала по-тънка, суха, чуплива или пада повече от нормално, това може и да значи, че имаме недостиг на желязо или витамин С.

 Снимка 658620

Освен с цел да предпазим клетките в тялото си и да ги поддържаме здрави, витамин С ни оказва помощ и да имаме здрава кожа, кръвоносни съдове, хрущяли и кости. Храни като лимони, киви, ягоди и червен фасул несъмнено биха ни помогнали.

Пърхот

Друг проблем, обвързван с косата и скалпа, който обаче може да се дължи на недостиг на биотин (витамин B7) и на омега-3, е пърхотът.

 Снимка 658621

Мултивитамини, които съдържат B7 и омега-3 може да ни се отразят удобно. В същото време е добре да хапваме и сьомга, и разнообразни типове ядки.

Афти в устата и инфектиран език

И в двата случая може да става въпрос за неналичието на желязо, фолиева киселина (витамин B9), витамин B12 и/или витамин B3. Препоръчително е да консумираме месо, риба, мляко, сирене и яйца.

 Снимка 658622

Мултивитамини с комплекс от витамини от групата В също могат да ни оказват помощ да си набавим нужната доза от тези нужни за организма ни субстанции.

Зачервени, подути или кървящи венци

При проблеми с венците причина може да бъде неналичието на витамин С.

 Снимка 658623

Тогава е добре по-често да хапваме цитрусови плодове като портокали и грейпфрути, киви, ягоди, както и червени и зелени чушки, броколи и печени картофи.

Зачервена мазна кожа към носа

Освен в случай че не е обвързвана с кожно заболяване, зачервената мазна кожа към носа може да се прояви в резултат на неналичието на избрани витамини и минерали - нормално витамин B2 (рибофлавин), витамин B6 и/или цинк.

 Снимка 658624

В подобен случай е целесъобразно да наблегнем на храни като сирене, ядки, риба и месо. Добавки с цинк и витамин B комплекс също са добър метод да дадем задоволително от тези нужни на организма ни субстанции.

Чупливи нокти или бели петна по тях

Белите петънца по ноктите не са за занемаряване, защото може и да са симптом за липса на цинк или желязо. Тези минерали се съдържат в месото, гъбите, нахута, също и в сушените кайсии.

 Снимка 658625

За чупливите нокти пък може да е отговорен дефицитът на желязо. За да си го набавим, е добре да хапваме повече леща, ленено семе, пилешки черен дроб, шамфъстък.

Депресия

Това психическо положение може да е обвързвано с недостиг на витамин В, витамин D и/или магнезий, както и мастни киселини.

 Снимка 658626

Добавянето на повече ядки, къдраво зеле, гъби и ечемик към храненето ни може да ни помогне да се почувстваме по-енергични.

Постоянна отмалялост

В случай че чувството за непрекъсната отмалялост не е обвързвано с неналичието на първокласен сън, то може би се отнася до неналичието на витамини от групата В, желязо и магнезий.

 Снимка 658627

Могат да ни оказват помощ потреблението на храни като сушени кайсии, сини сливи, черен дроб и орехи, както и приемът на мултивитамини.

Безсъние

Ако ни е мъчно да заспим или пък се будим през нощта, това още веднъж може да се дължи на неналичието на минерала магнезий.

 Снимка 658629

Зеленолистни зеленчуци, бразилски орехи и бобови храни, в това число нахут, са целесъобразни, с цел да подсилим организма си, написа Daily Mail.

 

Източник: Lifestyle.bg
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР