Нещата, за които не се замисляте у дома, могат да

...
Нещата, за които не се замисляте у дома, могат да
Коментари Харесай

Навиците, с които да внимаваме, когато пътуваме в чужди страни

Нещата, за които не се замисляте вкъщи, могат да шокират хората другаде. Вероятно ще срещнете схващане като чужденци, които не познават локалните обичаи, само че е по-добре да внимавате със следните привички.

1. Бакшишът. У нас бакшишът е целесъобразен, само че въпреки всичко клиентът преценя: дали - и какъв брой, да даде. Означава, че си удовлетворен от обслужването. В Съединени американски щати обаче е нещо наложително: да не оставиш бакшиш, даже при най-посредствено обслужване, е неприемлива неучтивост.

Другаде, да вземем за пример в Япония или Южна Корея, бакшишът е нещо неразбираемо, дори оскърбително. Могат да ви догонят по улицата, с цел да ви върнат парите.

2.  Къде се возиш в таксито. За вас няма значение къде ще седнете, нали? Но в градове като Ню Йорк и Пекин водачът с тежка въздишка и голямо отегчение ще реалокира вестниците и обяда си от предната седалка, в случай че тръгнете да сядате до него (или нея). Във Франция, Испания и Португалия ситуацията е повече или по-малко сходно. Можете да срещнете възмутено-озадачен взор, до момента в който ви сочат задната седалка.

От друга страна, в Австралия, Нова Зеландия, Холандия, Израел, елементи от Ирландия и Шотландия, да се качите на задната седалка, когато предната е свободна, е неуважително. Там това е въпрос на тъждество.

3. Вдигнат палец. За вас може да е утвърдителен жест, само че в Близкия Изток, Латинска Америка, Западна Африка, частично в Русия и Гърция, е същото като да покажеш междинен пръст.

4. Да се смееш с отворена уста. В Япония шумният смях, в който може да ви се преброят кътниците е грубиянщина - по този начин, както е на доста места е да мляскаш с отворена уста.

5. Да бъдеш " почти " в точния момент. Да закъснееш с " десетина " минути в страни като Германия, Швейцария и Англия значи, че не цениш времето на хората. Да пристигнеш тъкмо в точния момент, в случай че си канен на посетители в Южна Америка или в Гърция, е съвсем толкоз неприятно, едвам цъфнеш на вратата час по-рано.

6. Да държиш една ръка в джоба. В Турция и на други места, да вземем за пример в Южна Корея, това се смята за нахален жест.

7. Да правиш каквото и да било с лявата ръка. В някои култури тази ръка се употребява единствено за хигиенични потребности в тоалетната. Да приемеш подарък, да ядеш или да правиш общо взето всичко останало с лявата ръка в Близкия Изток, огромна част от Африка, Индия и Шри Ланка е гнусно и обидно. 

8. Да отвориш подарък незабавно. В множеството азиатски страни, да вземем за пример Китай и Индия, да отвориш подаръка, който преди малко са ти подарили, е демонстрация на неприятен усет. Изглежда алчно.

Виж още: 10 странни японски обичаи

9. Джапанки, къси панталони, шапки с козирка. В Япония, както и в редица европейски градове сходно " спортно-елегантно " облекло е недопустимо отвън фитнес залата, тенис корта, футболното игрище и сходни места.

10. Да пиеш непознат алкохол. Ако отиваш на ваучър в Норвегия, пиеш единствено това, което си донесъл. Ако те поканят на барбекю в Съединени американски щати, носиш дежурния шестбирен стек и имаш безграничен достъп до всичко останало на празненството.

11.  Да ядеш тук-там, където не се сервира храна. В Япония, както и в Руанда, се счита за жестоко да ядеш по улицата, в градския превоз, в парка - на всяко едно място, което не е заведение за хранене или бар.

12. Докосването. Потупването по рамото може да е приятелско за вас, само че е обидно тук-там като Китай, Тайланд, Корея и Близкия Изток. Чувството за персонално пространство варира от място на място.

13. Секненето. В Китай, Япония, Франция, някои арабски страни и Турция да си издухаш носа на обществено място е пошло и погнусяващо.

14. Мъжката голота. На доста места не е обичайно един мъж да върви гол до кръста. В Южна Корея мъжете вървят с ризи даже на плажа.

15. Да стоиш с облекла в сауната. Макар и да не е обидно единствено по себе си, в Скандинавските страни и Турция наподобява като демонстрация на последна свенливост, в случай че стоите с бански в сауната или обичайна баня.

16. Да задаваш избрани въпроси. " С какво се занимавате? " може да звучи като вежлив въпрос за разчупване на леда, само че не и тук-там като Холандия, където хората го усещат като опит за обществена подредба. Все едно питате за заплатата, която получават.

17. Да си изядеш всичко в чинията. На доста места, да вземем за пример в Съединени американски щати, да опразните чинията е комплимент. Но в Русия, Китай, Филипините, Тайланд и други страни това значи, че сте останали гладни и домакините не са съумели да ви нахранят.

18. Да отказваш храна. Свикнали сме постоянно да отхвърляме, с цел да не затрудняваме домакините, само че в редица арабски страни, да вземем за пример в Ливан, се счита за извънредно жестоко да откажеш каквото и да било, което ти предложат, изключително храна.

19. Да не откажеш подарък. В доста култури, да вземем за пример в Япония, се чака да откажеш няколко пъти, преди да приемеш нещо. В Китай правилото е три пъти, преди да приемеш подарък.

Адаптирано по материал на Business Insider

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР