Несъответствия при всяка четвърта проба от храни, произведени по стандарти

...
Несъответствия при всяка четвърта проба от храни, произведени по стандарти
Коментари Харесай

Доклад на МЗХ: Масово храните, които консумираме не отговарят на стандарта

Несъответствия при всяка четвърта проба от храни, създадени по стандарти (национални, одобрени или браншови), са открити при лабораторните разбори, демонстрира Аграрният отчет за 2023 година на земеделското министерство. Контролът на такива храни се прави посредством инспекции на индустриалните обекти и посредством взимане на проби храни от комерсиалната мрежа, прецизират от там.
 
През 2022 година са планувани 304 проби от храни създадени по национални, одобрени и браншови стандарти. Изследвани са 293 проби, от които са открити 72 несъответстващи проби.
 
 Колбаси и месо Колбаси и месо Източник: Zonanews
От тях: - по Утвърден стандарт " Стара планина " - изпълнени 78 (99%), като несъответстващите проби са 10 (13%); - по Утвърден стандарт " България " - взети 88 проби (100%). Несъответстващите проби са 12; - по Браншови стандарт " Лютеница " – взети 15 проби (94%). Несъответствие е открито в 3 проби; - по Български държавен стандарт за млечни артикули – взети 112 проби (98%). Несъответстващите проби са 47 броя. През 2022 година са планувани общо 881 броя проби, само че са взети 785, като при 105 от тях е открит неподходящ резултат във връзка с разнообразни индикатори.
 
 Мляко и млечни творби Мляко и млечни творби Източник: Zonanews
Не са изпълнени 7 проби рафинирано слънчогледово масло, за които следва да се употребяват услугите на външна лаборатория, прецизират от земеделското министерство.
 
Взети са планово проби от първични материали и храни от растителен и скотски генезис за проучване на качествените характерности на: готварската сол, пчелен мед, енергийна стойност на храни, храни с хранителни искания, за съществуване на немлечни мазнини вложени в млечни артикули, всмукана вода в цели птичи трупове и разфасовки, и маслинови масла.
 
За изпитване са взети 492 проби (при планувани 577 броя), като са открити общо 33 несъответствия във връзка с готварската сол, пчелен мед, енергийна стойност, немлечни мазнини вложени в млечни артикули, всмукана вода в цели трупове от птиче месо.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР