нес честваме 135 години от Съединението на Княжество България и

...
нес честваме 135 години от Съединението на Княжество България и
Коментари Харесай

Честваме 135 години от Съединението на България

нес честваме 135 години от Съединението на Княжество България и Източна Румелия.

Кулминацията в националните празнувания ще е довечера в Пловдив с тържествената заря - инспекция пред паметника на Съединението.

Тази вечер от 19 часа ще потегли „ Национален поход за Съединение “

Преди тържествената заря-проверка от ще се състои и “Национален поход за Съединение”, в който се чака да се включат родолюбиви българи от цялата страна. Целта - да се покаже, че макар раздялите, обществото е способно да се сплотява към националните дела, прецизират уредниците му, представени от БНР.

Шествието ще потегли от площад „ Централен “ и ще премине през бул. „ Цар Борис III Обединител “, моста на Панаира, бул. „ България “ и по бул. „ Руски “ до бул. „ Шести септември “. По целия маршрут участниците ще носят 50 метров народен байрак, направен особено за събитието.

История на Съединението

6 септември 1885 година е забележителна дата в историята на България. Съединението на България е актът на фактическо обединяване на Княжество България и Източна Румелия през есента на 1885 година То е координирано от Българския скришен централен революционен комитет (БТЦРК).

Съединението се прави след протести в разнообразни градове на Източна Румелия, последвани от боен прелом на 6 септември 1885 година, подсилен от българския княз Александър Първи.

Българският народ отхвърля една неправда, наложена от Великите сили през юни 1878 година С този акт и сполучливата му отбрана българите реализират първия стадий от националното си обединяване и проверката на Берлинския контракт. Берлинският конгрес от 1878 година разделя България на Княжество България и Източна Румелия. Останалото под османска власт българско население се стреми към сливане с освободените българи.

on Sep 6, 2016 at 3:26am PDT

Първите опити за реализиране на тази задача

се подхващат още през 1880 година През 1884 година въпросът за присъединението на Източна Румелия към Княжество България още веднъж излиза на напред във времето, само че и този път не може да бъде решен.

Борбата взема проведен темперамент след учредяването на Българския скришен централен революционен комитет (БТЦРК) в Пловдив през февруари 1885 година Той се нагърбва с осъществяването на задачата единствено с революционни средства, по образеца на дейците на Априлското въстание през 1876 година

През лятото на 1885 година е определен нов състав на БТЦРК, който, без да се отхвърля от подготовката на всеобща революционна битка, издига лозунга за обединяване на Южна и Северна България под скиптъра на княз Александър I Батенберг. Предприемат се бързи дейности за продобиване на някои командири на Източнорумелийската милиция.

Решено е акцията да се организира към средата на септември 1885 година,

само че почналите огромни демонстрации в някои села и градове стават причина тя да се форсира. Дава се заповед на 5 против 6 септември образуваните в близките на Пловдив села и градове чети да се насочат към регионалния център.

В Пловдив навлизат отрядите на Чардафон Велики (Продан Тишков) и майор Данаил Николаев. Арестуван е регионалният шеф на Източна Румелия - Гаврил Кръстевич. Създадено е краткотрайно държавно управление отпред с доктор Георги Странски, което афишира присъединението на Източна Румелия към Княжество България.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР