нес, 10 октомври, отбелязваме Европейския ден на донорството и трансплантацията

...
нес, 10 октомври, отбелязваме Европейския ден на донорството и трансплантацията
Коментари Харесай

1145 българи чакат за трансплантация

нес, 10 октомври, означаваме Европейския ден на донорството и трансплантацията на органи. У нас за трансплантация чакат 1145 жители. Тази година в страната са осъществени четири донорски обстановки, след настъпила мозъчна гибел.

Благородното решение на четири фамилии и професионализмът на българските лекари даде втори късмет за живот на нуждаещи се от трансплантация наши сънародници – бяха осъществени пет органни трансплантации.

Днешният ден е опция да почетем всички донори и да благодарим на техните семейств

и на медицинските експерти по донорство и трансплантация.

Заради пандемията от COVID-19 Съветът на Европа предлага вместо със събития да отбележим деня посредством виртуални начинания. Ето за какво Министерството на здравеопазването сътвори клип, който да насочи публичното внимание към тематиката за донорството и трансплантацията и да покаже за какво е значимо да бъдем солидарни.



По-рано през днешния ден проф. доктор Никола Владов – завеждащ Клиниката по чернодробно-панкреатична и трансплантационна хирургия във ВМА, показа пред N:

„ Коронавирусът за известно време блокира нашата работа. До средата на май нямаше трансплантации. Това докара до спад в броя на донорите .

Това беше компликация, която в допълнение демотивира координаторите”.

Той работи неуморно на линията сред живота и гибелта и за последните 10 години е направил над 60 чернодробни трансплантации. А неотдавна беше препоръчан за медал „ Стара планина” I степен. Коронавирусът не е попречил на работата му – проф. Владов е направил единствено с 50 интервенции по-малко. Той обаче поучава хората да не отсрочват срещата с доктор.

„ Всички лекари би трябвало да устоят на натиска от COVID-19. Ако би трябвало всички ще се включим в тази битка. Ние, хирурзите, сме малко по-встрани. Макар, че и при нас може да се случи пациентите да имат ковид. Трябва да си оказваме помощ взаимно”, счита проф. доктор Никола Владов.

Неговата основна дума е дисциплинираност – даже счита, че в страната тя би трябвало да се затегне, защото е забелязал, че доста хора вървят без маски и не съблюдават отдалеченост.

Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР