Неприятна новина за родните пенсионери.Драма с пенсиите. Над 4 млрд.

...
Неприятна новина за родните пенсионери.Драма с пенсиите. Над 4 млрд.
Коментари Харесай

Над 4 млрд.лв. не стигат за изплащане на пенсиите

Неприятна вест за родните пенсионери.

Драма с пенсиите. Над 4 милиарда лева не стигат за погашение на възнагражденията на възрастните хора през първите пет месеца на годината. Затова от януари до май в бюджета на държавното публично обезпечаване (ДОО) са преведени 4,099 милиарда лева от републиканския бюджет, демонстрират данни на Национален осигурителен институт. Това са пари, събрани от налози, като да вземем за пример от Данък добавена стойност и налог върху приходите, а не от осигуровки, съобщи „ Труд ”.

Пенсионерите получават приблизително по 736,31 лева на месец от държавната хазна, демонстрират данни на Национален осигурителен институт за месец май. В съпоставяне със същия месец на 2022 година междинният размер на пенсията на един пенсионер е повишен със 124,69 лева, или 20,4%. Причината за това е, че през предходната година имаше две нараствания на пенсиите - от 1 юли и от 1 октомври.

През месец май обаче, пенсионерите са получили приблизително с 39,58 лева (с 5,1%) по-малки суми спрямо предходния месец, което се дължи на изплатената през април великденска добавка, изясняват от Национален осигурителен институт.

Хората, които получават пенсия за стаж и възраст, взимат повече пари от тези със обществени и инвалидни пенсии. Средният месечен размер на сумата, която получава човек с пенсия за стаж и възраст, за месец май е 809,16 лева В съпоставяне със същия месец на предходната година получаваните пенсии нарастват със 148,50 лева, или с 22,5%. Но по отношение на предходния месец изплатените суми са намалели с 34,20 лева (с 4,1%), поради получената през април великденска добавка.

Парите за пенсии имат максимален дял в разноските от бюджета на ДОО. От януари до май разноските за погашение на пенсии са 7,546 милиарда лева Те нарастват с 1,71 милиарда лева, или с 29,3% по отношение на същия интервал на предходната година. Разходите за пенсии са нарастнали, макар че броят на пенсионерите през май 2023 година е със 7012 души по-малък в съпоставяне със същия месец на предходната година.

Общо направените разноски от бюджета на ДОО за първите пет месеца на годината възлизат на 8,46 милиарда лева Това е нарастване с 1,663 милиарда лева, или с 24,5% на годишна база. Същевременно общият размер на приходите в бюджета на ДОО е 4,482 милиарда лева Това е с 619,4 млн. лева, или с 16% повече по отношение на същия интервал на 2022 година В резултат на по-бързото нарастване на разноските по отношение на приходите, нараства дефицитът в бюджета на ДОО, пише standartnews.com.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР