Неприемането на България в Шенген е скандално и неприемливо. Това

...
Неприемането на България в Шенген е скандално и неприемливо. Това
Коментари Харесай

Станишев: Надявам се в края на председателството ни вече да сме Шенген, настоящата ситуация е скандална и антиевропейска

Неприемането на България в Шенген е скандално и недопустимо. Това за следващ път съобщи водачът на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев на специфична конференция, свикана в София след завръщането му от Германия, където участва на конгреса на ГСДП.

Поводът за брифинга бе иден спор в Европейския парламент, който ще за участието на България, Румъния и Хърватия в Шенген. Въпросната полемика ще се организира в Страсбург, в петък (11 декември), и по думите на Станишев е последната опция тази тематика да бъде повдигната на най-високо равнище пред европейските институции преди началото на българското председателство на Съвета на Европейски Съюз. Темата на дебата е декларирана от водача на групата на ПЕС в Европарламента Джани Питела, а самодейността е на самия Сергей Станишев.

„ Сега бе ред на социалистите да изберат тематиката. И предложих на Джани Питела тя да бъде за Шенген. Защото изключително за България и Румъния е от изключителна значимост. Защото още 2011 година ние сме изпълнили критериите за участие. И от този момент към този момент 6 години чисто конюнктурно по политически съображения на една или друга страна се отсрочва решение на Европейския съвет. Което е скандално единствено по себе си. И това е един образец на държание, на политика, която подкопава на жителите на Европейския съюз в самия Европейски съюз. Че той си държи на думата.

Имаше председателски съвет тази седмица и тематиката бе утвърдена. Не го афиширах до момента, само че в този момент към този момент е несъмнено и този спор ще се случи.

Имах среща и ръководителя на Европейския парламент Антонио Таяни и се надявам той също да изрази своята поддръжка. Както и ръководителят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, който също към този момент е наш другар и съдружник по тази тематика, която е значима за България ", разгласи Станишев.

Той изясни, че е срещнал поддръжка и от българските представители в Европарламента, от всички политически сили.

„ Благодаря и на всички сътрудници български евродепутати. Защото, както по този въпрос, по този начин и по други, свързани с ползите на България работим координирано. Чух се с водачите на останалите делегации от България, с цел да координираме и всеки да си свърши работата в своята секта. Защото е значимо освен хора от България, Румъния и Хърватия да приказват по тематиката, да се чуят гласове и на италианци, британци и германци... Дебатът от страна на социалистите ще бъде издигнат от Джани Питела, с цел да подчертае политическото значение от позиция на социалистите ", добави президентът на ПЕС.

Станишев благодари на институциите в България и на всички политически сили, че когато става въпрос за национални цели, въпреки всичко има разговор и се реализират решения.

„ Всичко това не се прави самоцелно. Вече организирахме няколко такива начинания и полемики за това каква Европа желаеме да забележим. И на тези диспути показахме, че хора от разнообразни политически сили, когато става дума в действителност за национални ползи и цели, можем да си приказваме, първо, тъй като това не на всички места е допустимо. И да намираме общи решения и направления на дейности. Бих желал несъмнено да се реализира повече конкретика, само че уповавам се, че това следва и по време на председателството, с цел да осъществяваме нашите ползи.

И в тези полемики постоянно съм подчертавал, че в Европа, в която се преформатира, която ще бъде друга до 2-3-4 години, е доста значимо България да се стреми към ядрото, с цел да не бъде изтласкана в периферията, което е доста сериозна заплаха за страната ни. А това значи участие в Шенген, пускане на подготовка за участие в Еврозоната. Ние би трябвало да имаме образуван народен проект за тази подготовка. Това значи интензивно присъединяване във формиращата се обща европейска защита и сигурност, тъй като най-лошото, което може да ни се случи, е да останем маргинализирани в този развой. За да не се случи би трябвало да сме дейни. И се надявам тези диспути, които ще се проведат в Екологичен потенциал - това ще е още едно мощно обръщение към страните, които към момента отхвърлят участието ни в Шенген. Много бих желал през идната година, в края на българското председателство и трите страни - България, Румъния и Хърватия, да станат членове на Шенгенското пространство. Това ще бъде значим политически резултат за нашата страна, който ще има значение и за жителите ", съобщи водачът на европейските социалисти.

Подобен оптимизъм той изрази и за вероятно скорошно отпадане на мониторинговия отчет на Европейската комисия към страната ни.

„ Надявам се също през идната година да сме изпълнили правосъдните промени и тези в бранш сигурност, с цел да отпадне към идващите европейски избори и Механизма за съдействие и инспекция. В Екологичен потенциал споделих, че този Механизъм загуби своята инерция и своята роля на мотор на промени. В доста връзки той се трансформира в едно рутинно упражнение и за Европейска комисия, и за държавните управления, заради липса на ясни критерии през цялото време. И в последна сметка се трансформира в механизъм за неравноправно отнасяне на България и Румъния. Не, че нямаме нашите проблеми в тази област, в противен случай, само че този механизъм към този момент не дава своята добавена стойност. И това е мнението и на социалистите в Европа, че той към този момент се е изчерпал.

Необходим е общ европейски механизъм, който да визира всички. Защото, до момента в който България и Румъния се следят прецизно, в доста страни - Полша, Унгария, погазват съществени европейски правила, и нищо. Затова е необходим общ европейски механизъм - за положението на демокрацията, за върховенството на закона, правата на индивида в целия Европейски Съюз ".

Сергей Станишев за следващ път застъпи позицията, че би трябвало да се сформира пътна карта, разбор за влизането първо в чакалнята, а след това и вероятно и в самата Еврозона.

„ Съставянето на пътна карта е не просто моя позиция, а е позиция, утвърдена от Конгреса на Българска социалистическа партия. Част от нашата визия е сериозна подготовка за участието в Еврозоната, тъй като това изисква доста сериозен разбор за плюсовете, и разбор на евентуалните опасности. Наистина е нужна пътна карта, която да приготви стопанската система. Не че това ще се случи тази година или следващата година. Балтийските страни имаха 10 години сред влизането на IRM2, което е механизъм за наблюдаване, изчакване и промени преди присъединението към Еврозоната, и самото влизане. Но ние би трябвало да стартираме този път. И би трябвало да има национално изпитание по този въпрос.



Очаквано обстановката в Германия бе съществена тематика в изказването на водача на ПЕС. Именно там той бе през вчерашния ден - на конгреса на социалдемократите, които през вчерашния ден взеха решение въпреки всичко да стартират диалози за сформиране на държавно управление взаимно с християндемократите на Ангела Меркел.

„ Погледите на цяла Европа са вперени в Германия. Бях на Конгреса, който продължава и през днешния ден и мога да кажа, че това е един отворен развой. Партията даде мандат на управлението си да стартира диалози за сформиране на коалиция. Това обаче е единствено един от стадиите, тъй като, в случай че в този момент стартират диалози, евентуално през януари ще има втори стадий на оценка на резултата и вероятно, в случай че има предпоставки за едно или друго решение, по-късно да стартират договаряния всъщност, по стратегия на вероятно държавно управление. И най-после, в случай че има резултати от това, ще се отиде на партиен референдум, както беше и през 2013 година

Това е отворен развой - с всички варианти на масата от страна на социалдемократите. И наред с това доста значимо, освен за тях, а и за цяла Европа - да имаме силите, като семейство да повлияем върху посоката, в която ще се развива Европейски Съюз. Защото Европейски Съюз ще се трансформира освен с изборите през 2019 година Промяната се случва в този момент ", разяснява Станишев.

На въпрос каква тъкмо е неговата позиция, дали ГСДП би трябвало да влезе в коалиция или да остане съпротива Станишев отговори:

„ Ние нямаме желание да се месим във вътрешни решение на ГСДП. Това е партия на над 150 години, минала през всичко - възходи, падения, възбрана по време на нацизма. Тази партия добре схваща своята отговорност и пред Германия, и пред Европа. Фактът е, обсъждали сме го и в нашата група, че е едно немско държавно управление със социалисти ще бъде доста по-добро, в сравнение с държавно управление без социалисти. Ако през днешния ден в Германия имаше тази коалиция „ Ямайка " с либерали и зелени, в този момент страната щеше да бъде тласната внезапно надясно, тъй като либералите през днешния ден в Германия, са крайни неолиберали. Не е елементарно никое решение, само че Мартин Шулц сподели доста ясно - „ Ние не можем да бъдем непременно във властта, само че не можем да бъдем и непременно съпротива ". Ние желаеме да забележим мощна ГСДП, мощна Германия за мощна Европа. Ще следим този развой, само че крайното решение ще си го вземат те. Защото няма повсеместен метод, който да каже това може или това не може. Ситуацията е друга и няма универсална рецепта, която да пасне на всички места. Сигурен съм обаче, че в тези диалози и след това възможни договаряния социалдемократите ще слагат доста ясни обществени условия и условия. И доста значимо - за първи в тирада на водача на партията - Европа, бъдещето на Европа, е сложено преди всичко.

Всички разновидности са на масата. Включително предварителни избори, държавно управление на малцинството или пък просто социалдемократите да реализират единодушие по някои съществени тематики. Разговорите занапред стартират и не може да се гадае. Минимум до края на март обаче ще трае този развой. Не може да се избегнат стадиите и демократичните способи за взимане на решения ", добави той.

Станишев даде и къс коментар за вътрешнополитическата обстановка и за това дали Българска социалистическа партия изпусна момента да внесе избор на съмнение против държавното управление и по какъв начин би изглеждал едно сходно искане по време на европредседателството ни.

„ Това е въпрос на тактичност и преценка на управлението на групата. Аз оценка на тактически въпроси не давам. Никое председателство не може да спре естествения политически живот на една страна. Той си има свои закони и своя логичност. По време на чешкото председателство през 2009 година, мисля че 10 държавни управления се смениха, само че то вървеше. По време на белгийското въобще нямаше постоянно държавно управление.

Но по време на председателството най-добре е силата на страната, на нацията, да бъде фокусирана върху реализиране на резултати ", съобщи някогашният министър председател и някогашен ръководител на левицата.

Върнал се на въпроса за влизането в Шенген, акцията, която той провежда преди 2 години, и това кои са главните спънки пред България, Станишев още веднъж посочи какъв брой незаслужено е отношението към страната ни.

„ Две години минаха от акцията, която започнах. Тя даде своя отпечатък, само че очевидно не беше задоволителна. Повтарям - това, което се случва за мен е скандално. То е недопустимо и ние доста ясно и изрично като страна и като общество би трябвало да кажем не одобряваме подобен метод, не одобряваме двойния стандарт, не одобряваме да сме третирани втора употреба, тъй като Холандия или друга страна си има вътрешни проблеми. Нас някой пита ли ни за вътрешните ни проблеми, когато би трябвало да осъществим някой ангажимент. Еми не ни питат, по тази причина и ние не би трябвало да питаме. Затова държавното управление би трябвало да бъде още по-активно и на тези страни да им сложи този въпрос задоволително ясно и изрично - на Холандия или която и да е друга. В момента Холандия е в окото на този развой, само че и на тях би трябвало да им се каже, на тях като на хора, които държат на думата си и се държат прецизно, „ ами дръжте се прецизно ". Недопустимо е обвързването на две неща - Механизма за съдействие и инспекция по вътрешните работи и Шенген. И това са и европейските правила. Ако те държат да се покажат като европейци, да се покажат като такива.

В последна сметка обидно е, че когато бях министър председател - 2005-2006-2007 година, участието ни в Европейски Съюз не беше обезпечено. Имаше същите проблеми, доста страни проявяваха песимизъм. Защото трябваше освен Комисията да ни предложи да станем членове, а трябваше 25 Народното събрание да ратифицират посредством парламентарно решение. Сега би трябвало да е доста по-лесно да се реализира този резултат, тъй като е доста по-малък мащабът на решението, което би трябвало да се вземе спрямо това да пуснеш или да не пуснеш една страна в Европейски Съюз. Т.е. би трябвало още напън и би трябвало да е народен, съгласуван, на всички места, там където са пречките. Просто не можем да позволяваме да ни третират по този начин. Това е антиевропейско ", приключи Сергей Станишев.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР