Неправителствените екоорганизации“ очевидно се отказват от тезата си, че 48%

...
Неправителствените екоорганизации“ очевидно се отказват от тезата си, че 48%
Коментари Харесай

“Зелените” се отказаха от голямата лъжа за Пирин

Неправителствените „ екоорганизации “ явно се отхвърлят от тезата си, че 48% от Национален парк „ Пирин “ ще се застроява с лифтове, ски писти и хотели. В свое писмо, изпратено до екоминистрите от Европейския съюз, НПО-тата настояват, че с решението на Министерски съвет от 28 декември 2017 година „ се позволява строителство на нови ски писти и уреди в зоната за туризъм, която е 2.2% “.

Историята дотук

През последните четири месецa “природозащитниците” оказваха напън над изпълнителната власт да анулира решението си, позволяващо построяването на втори кабинков въжен превоз в Банско под претекст, че Министерски съвет в действителност е разрешил построяването на най-големия ски курорт в света върху половината от парк Пирин.

Организирани бяха 15 митинга под това мото, кулминирали с довеждането на зелената евродепутатка Франческа Келер в България, която постави казус в историята на Европейския съюз и де факто поддържа искане за оставка на българското държавно управление. Паралелно с това, министър председателят Борисов, министър Нено Димов, еврокомисарят Кармену Вела, някогашните министри на екологията Нона Караджова и Евдокия Манева, адвокати и специалисти обясниха, че решението на Министерски съвет разрешава построяването на спортна и техническа инфраструктура само в границите на съществуващата зона за туризъм с повърхност 2.2% от парка и не може да се приказва за каквото и да било строителство на писти, хотели и лифтове върху 48% от Пирин. Обясненията обаче не съумяха да убедят “екозащитниците”, които продължиха да стачкуват с претенции за оставка и анулация на решението „ сякаш “ за застрояване на 48% от парк Пирин.

Защо „ зелените “ изоставиха огромната неистина в този момент?

Инициирането на инспекции и въпроси на равнище Европейска комисия по отношение на решението за парк Пирин през групата на „ зелените “ в ЕП и писма от неправителствените организации имаше за цел по-скоро да сплаши за следващ път премиера Борисов, в сравнение с да разкрие съответни нередности.
Борисов и заместникът му Валери Симеонов не се поддадоха на този напън и застанаха изрично зад към този момент взетото от Министерски съвет решение и разрешиха на Европейската комисия да излезе със свое умозаключение без то да бъде заглушено от политическо говорене в България по тематиката. На конференция през вчерашния ден в НДК, еврокомисарят по околната среда Кармену Вела разгласи и позицията на Европейска комисия след въпрос на „ Труд “ – не е намерено нарушение на европейското законодателство в Пирин.

Имайки поради, че чисто юридически въпросът е кристално явен, „ зелените “ от дълго време са знаели какво ще отговори Европейската комисия и че от тази „ шапка няма да изскочи заек “. Именно това е и повода те да изоставят лъжите за застрояване на 48% от парк Пирин с лифтове, писти и хотели и действително да кажат най-сетне простата истина – Министерски съвет е разрешил построяването на спортна и техническа инфраструктура само в туристическата зона с повърхност 2.2% от парка.

Малките неистини ще продължат да се тиражират

Макар огромните неистини за застрояване на половината парк Пирин малко по малко да се изоставят, НПО-тата ще продължат да тиражират десетките си дребни неистини, които нееднократно са оплитали политици и високопоставени служители на всички вероятни равнища. Някои от тях са:

1. Лъжата, че член 21 от Закон за защитените територии не разрешава построяването на нови лифтове в предпазените територии – оборена от над 60 правосъдни каузи на последна инстанция през последните 15 години.
2. Лъжата, че половината уреди и писти в ски зона Банско са отвън концесионната територия – оборена от министър Нона Караджова, чиито извадени от подтекст думи родиха тази илюзия.
3. Лъжата, че парк Пирин се обезлесява, в резултат на основаването на ски зоната – оборена от инвентаризацията на горския фонд, показваща чисто нарастване на горите с към 20 000 декара през последните 15 години.
4. Лъжата, че ски зоната провокира огромна ерозия – оборена от простите исторически обстоятелства, че най-критичните ерозионни процеси в планината са се следили до началото на 1990-те години, когато са овладени с целенасочени дейности на Министерство на околната среда и водите.
… и доста други.

Фактите

До 28.12.2017 Планът за ръководство на Национален парк „ Пирин “ не разрешава нови капиталови оферти и строителство на спортни уреди на цялата територия на парка, даже и в зоната за туризъм. На тази дата Министерски съвет приема предложение за смяна на настоящия проект за ръководство на народен парк „ Пирин “, входирано от кмета на гр. Банско Георги Икономов преди 3 години. Промяната разрешава построяването на спортни и механически уреди в зоната за туризъм и построяването на водохващания за питейни потребности в зоната за запазване на горските екосистеми и отдих.

Следващата стъпка по създаване на втори въжен превоз над Банско е анексирането на концесионния контракт на концесионера Юлен АД. То беше препоръчано от вицепремиера Валери Симеонов при започване на декември м.г., само че бе оттеглено и отсрочено за след приемане на гореспомената смяна на проекта за ръководство на Национален парк „ Пирин “ и новия Закон за концесиите.

Колко китайци са нужни?
Владимир Каролев


Преди да свърши катарзисът и напълно да не помнят за тия 48%, въпреки всичко да попитам някой от стотината ходили по протестите… и някой от балъците, дали подаяние на НПО-тата на партийните зИлени и на Тома Белев & Сие, с цел да „ спасявали “ Пирин – какъв брой китайци са нужни за застрояването на 48% от парк „ Пирин “?
(От Фейсбук)
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР