*Неправителствени организации искат помощ от институциите за справяне с проблема.

...
*Неправителствени организации искат помощ от институциите за справяне с проблема.
Коментари Харесай

Планини от боклук се издигат в Чепинска река

*Неправителствени организации желаят помощ от институциите за справяне с казуса. Най-тежък е той в ромските махали на Велинград, където години наред сметта се изсипва в коритото на водоема. Там се изливат без филтриране и канализационните води

Боклуци са отрупали цялото поречие на Чепинска река, а тук-там са толкоз доста, че образуват цели насипи. Това бе тематика на среща, поискана от двама велинградски природозащитници - Васил Тодев от Сдружение „ Байкария “ и Пламен Сидеров от Инициатива „ Алабак “, с институциите, в чийто сектор е да се откри решение.

На полемиката са показани стряскащи обстоятелства. Красивата другояче планинска река съвсем няма сектор без замърсявания, описа пред „ Марица “ Васил Тодев. Още в най-високата <210> част, където има вилни зона или билкари и гъбари са си правили биваци, може да се видят разхвърляни отпадъци, а най-ужасяващо е ситуацията край ромските квартали на Велинград - „ Анезица “ и „ Асфалтова база “. Обитателите им са привикнали да изсипват отпадъците в реката и защото това продължава с години, са се образували цели възвишения. Някои са напълно покрай гордостта на курорта - парка при езерото Клептуза. Река Мътница влачи от региона на Ракитово още нечистотии и битова боклук. Такива камари се струпват от течението и в най-ниската точка - в село Драгиново.

Своята роля играе и фактът, че Велинград няма канализация, а фекалните води се изливат без филтриране в реката. В почивни и празнични дни хората в града се удвояват и доближават над 40 000 души, което надлежно усилва и количествата отпадна течност в коритото на Чепинска. Там се заустват и по-малки канализации.

Целта на срещата бе да обсъдим тези значими за природата в нашия край неща, да създадем работна група и дружно, кой с каквото може, да помогнем за намиране на решение. Имаме уверението и на общината, и на държавните ведомства, че ще спомагат, сподели Васил Тодев.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР