Неправителствени организации и Община Драгоман са обсъдили спешни мерки за

...
Неправителствени организации и Община Драгоман са обсъдили спешни мерки за
Коментари Харесай

Искат Драгоманското блато да стане защитена местност

Неправителствени организации и Община Драгоман са разискали незабавни ограничения за възобновяване на Драгоманското тресавище, откакто на 22 януари там избухна пожар , който унищожи над 80% от растителността на блатото.

На срещата са участвали представители на Община Драгоман и неправителствените организации, работещи в региона на Драгоманското тресавище - Сдружение за дива природа БАЛКАНИ, Българска фондация " Биоразнообразие " и Българска асоциация за различен туризъм.
 Екоминистърът огледа вредите от пожара в Драгоманското тресавище
Екоминистърът огледа вредите от пожара в Драгоманското тресавище

Това е закононарушение против природата

Планирани са взаимни действия за понижаване на следствията от пожара в Драгоманското тресавище, в това число и съответни оферти към Министерство на околната среда и водите (МОСВ) за дълготрайно запазване и развиване на региона:
Спешно оповестяване на предпазената околност " Драгоманско тресавище ". Защитената околност вкарва ясни режими за запазване на редките и застрашени типове, както и екосистемата на влажната зона, като не трансформира собствеността на парцелите. Осигуряване на средства за обезщетяване на парцелите на частните притежатели на аграрни земи в блатото, заради тяхното от време на време наводнение. Осигуряване на защита на Драгоманско тресавище като влажна зона от международно значение по Рамсарската спогодба. Финансиране на план на община Драгоман за създаване на пречиствателно оборудване за отпадните води (ПСОВ) - модулни пречиствателни станции.
Като най-спешен приоритет се показва възобновяване на достъпа до блатото за просветителни и природозащитни цели, както и развиването на туристическата инфраструктура. Сдружение за дива природа БАЛКАНИ към този момент набира средства за възобновяване на унищожената дървена пътека и мостчета и показва признателност на дарилите посредством SMS с текст DMS DRAGOMAN към къс номер 17 777 и на Платформата.бг.

Междувременно община Драгоман търси благоприятни условия за финансиране на нови посетителски уреди.

Предложените незабавни ограничения за възобновяване и самодейностите за развиване на Драгоманското тресавище и Чепън планина ще бъдат показани пред виновните институции.

Припомняме, че през 2011 година Министерството на околната среда и водите включи в националния лист от влажни зони с интернационално значение Карстовия комплекс " Драгоманско тресавище ".

Кметът Андрей Иванов заявява предпочитание в общината да се развива като екологично чист, непокътнат и атрактивен за хората регион , взаимно с Центъра за запазване на влажните зони " Драгоманско тресавище " за насърчаване и разширение на работата, в това число и за взаимната самодейност Байк и Рън за Чепън в интернационално събитие. Състезанието тази година ще се организира за девети път на 25 април.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР