Неправителствени организации и медии отдавна публикуват раследвания и подават сигнали

...
Неправителствени организации и медии отдавна публикуват раследвания и подават сигнали
Коментари Харесай

Тъпо, по-тъпо, „дайте доказателства“

Неправителствени организации и медии от дълго време разгласяват раследвания и подават сигнали за корупция. Същото вършат и физически лица, компании и неколцина политици. Резултатът е, че са привиквани и разпитвани като нарушители, след което прокуратурата афишира, че няма данни за нарушавания или закононарушения и всичко завършва. Такива са случаите „ ЦУМгейт “, „ Апартаментгейт “, по банкрута на КТБ и последвалото плячкосване на активите на банката, за обири посредством публични поръчки, имотното положение на дамата, с която живее основният прокурор Гешев и съдружието й с човек, който има общ бизнес с основния очевидец против кметиците на „ Младост “ и така нататък

Особено бие на очи скандалното следствие на АКФ „ Осемте джуджета “, в което блестящо „ светят “ висши магистрати в орташки връзки с някогашния началник на Столичното разследване Петьо Петров – Петьо Еврото. Доказателства колкото желаете, само че Гешев не отронва и дума.

По грандиозният скандал с чекмеджето с пачките на Борисов прокуратурата се измъква с официални дейности, едвам замете случая под черджето.

По закон нещата стоят по този начин: Целта на наказателното следствие е събирането на доказателства, които удостоверяват или оборват догатката, че обещано лице е направило несъмнено закононарушение. Разследването може да стартира по недоволство до проверяващите органи за осъществено закононарушение или тъй като същите органи са разкрили данни, предполагащи осъществяването на закононарушение. Всички стадии на следствието нормално се реализират от проверяващи служители на реда. Разследват също следователи и прокурори. Но единствено прокурор може да управлява и управлява следствието.

Само прокурор…

Да виждате някъде да е записано, че подаващите сигнал би трябвало да са обезпечили на обвиняването доказателства? Данъкоплатците заплащат на прокурорите всички разноски по следствията, които постоянно не престават с години и гълтат голям запас от фрагменти, експертизи, изследвания, проучвания, командиовки плюс заплати и награди. Разходите са доста по-големи, в сравнение с доста жители позволяват. Резултатите обаче са мизерни, а доверието в прокуратурата е убийствено ниско. Защото се вижда и от аероплан, че прокуратурата работи изборно – едни биват преследвани даже без повдигнати обвинявания и съществуване на доказателства, а други са чадъросвани при съществуването на явни данни за закононарушение.

Освен това, може ли Гешев да каже по какъв метод и с какви средства жители, компании, Неправителствени организации и медии биха могли да събират годни за пред съда доказателства? Те не са проверяващ орган, нямат пълномощия с изключение на гражданския си дълг и съвест. Те ли, да вземем за пример, би трябвало да обезпечат доказателствен материал за подкупен министър, който всички виждат, че живее в разкош без да заплаща, придобива парцели под формата на подарък или за гратис прилагане, затваря си очите за ощетяването на страната със стотици милиони?

Номерът е тъп и се изтърка.

Но в случаи, когато сигнали подават издатели на медии, обслужващи обвиняването и избрани управнически кръгове, или брачната половинка на Петьо Еврото – Любена, да речем, прокуратурата се задейства със скоростта на светлината и неуместните биват „ сготвени “ начаса.

От друга страна, самата прокуратура, изключително профилираната, непрестанно върти остарялата плоча с " против нас има политически напън ". Наистина ли? Дайте доказателства, тъй като до момента е просто голо опрощение и изтощение.

Така стоят нещата и никой към този момент не има вяра на прокурорски вопли.

Освен това: „ Мафията е човешко събитие, и като всички човешки феномени, ще има своя еволюция и край. “ Казал го е италианският арбитър антимафиот Джовани Фалконе. С който нито един български магистрат няма даже бегла аналогия като държание.

Емил Азар
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР