Неправителствената организация Спаси София ще спасява Централните хали с жива

...
Неправителствената организация Спаси София ще спасява Централните хали с жива
Коментари Харесай

С жива верига Спаси София ще пази Централните хали от Кауфланд

Неправителствената организация " Спаси София " ще избавя Централните хали с жива верига от превръщането им в следващия хипермаркет, без значение коя е комерсиалната верига. Протестът е плануван за сряда от 18:30 часа.

Миналата седмица стана ясно, че немската " Кауфланд " е сключила прелиминарен контракт за покупката на емблематичната постройка от сегашния притежател " Ащтром ", с цел да трансформира халите в част от веригата си у нас. От хипермаркета оповестиха, че са подготвени да в реконструкцията на постройката, която в последните години е занемарена.

По време на разискването на идейния план от специалисти в Министерството на културата стана ясно, че в случай че обществото е срещу реализацията на плана, той няма да бъде осъществен непременно. Това сподели арх. което е създател на идейния план за преустройството на халите.

Към момента няма позитивно мнение от Националния институт за недвижимо културно завещание към Министерството на културата за преустройството на халите. То е належащо защото Централните хали са монумент на културата с национално значение. Сградата е от 1911 година

В същото време министърът на културата проф. Велислав Минеков означи, че постройката има потребност от " голям ремонт и реституция ". Неговото ведомство и Столична община оповестиха, че няма да правят отстъпка от запазването на духа, архитектурата и функционалностите на постройката.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР