Неправителствената организация “Репортери без граници вече излъчва независими новини в

...
Неправителствената организация “Репортери без граници вече излъчва независими новини в
Коментари Харесай

“Репортери без граници” започна да излъчва независими новини за рускоговорящите

Неправителствената организация “Репортери без граници ” към този момент излъчва самостоятелни вести в Русия посредством спътник. Това заяви самата организация в Европейския парламент в Брюксел във вторник, заяви съветската редакция на Свободна Европа.

Новината идва на фона на продължаващата две години. За този интервал свободата на словото в страната се утежни в допълнение и редица самостоятелни и опозиционни медии в Русия бяха неразрешени. На изданията бяха налагани и санкции, в случай че не употребяват публично признатата от Кремлин реторика - " специфична военна интервенция ", а не " война ".

Сателитният пакет носи името " Свобода " и е на съветски език. Той беше публично пуснат във вторник. В момента девет рускоезични телевизионни и радиоканала към този момент се излъчват в цяла Европа, в това число в Русия, Беларус и Украйна, както и в Близкия изток и Северна Африка . Планира се пакетът да се разшири до 25 канала.

Част от него са стратегиите Ехо , Радио Сахаров , Настоящо време , молдовският ефирен канал TV8 , както и комбинирани канали с присъединяване на Новая газета Европа .

" Репортери без граници " споделят, че съветските самостоятелни медии се употребяват от от 6 до 9% от възрастното население. Тяхната цел ще бъде този % да се усили и да даде опция на рукоезичното население да " резервира свободата на мнението си ".

“Ние потвърждаваме, че демокрациите могат да изнасят самостоятелна публицистика, с цел да извърнат логиката на пропагандата ”, сподели интернационалната организация за плана.

Пакетът “Свобода ” се предлага гратис, като се излъчва посредством спътника “Хотбърд ” на групата “Ютелсат ” . Потенциалната му публика е 4,5 милиона семейства в Русия, както и почти 800 хиляди от териториите на Украйна, окупирани от Русия.

Според " Репортери без граници " всички тези семейства не се нуждаят от в допълнение съоръжение, с цел да гледат новите канали.

Ситуацията със свободата на словото в Русия се утежни през последните години. След началото на войната в Украйна доста западни медии, като Euronews , France 24 и BBC , бяха неразрешени в страната.

Медийният регулатор, Роскомнадзор, е блокирал и достъпа до множеството самостоятелни новинарски уеб сайтове, в това число Медуза и Новая газета .

Само преди дни редакторът на Новая газета Сергей Соколов беше арестуван и санкциониран поради " дискредитиране на армията ". През февруари Русия разгласи и Радио Свободна Европа/Радио Свобода (RFE/RL) за
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР