Неправителствената организация Репортери без граници“ съобщи в Брюксел за завършването

...
Неправителствената организация Репортери без граници“ съобщи в Брюксел за завършването
Коментари Харесай

„Букет от сателити“ ще предлагат на руснаците независима информация

Неправителствената организация „ Репортери без граници “ заяви в Брюксел за завършването на нейния план " Букет от спътници ", които да оферират на съветското население „ самостоятелна информация “, създавана най-вече от съветски публицисти, които живеят в заточение след нашествието на Москва в Украйна, съобщи Ройтерс.

Според „ Репортери без граници “ задачата на този „ букет “, наименуван “ Свобода ”, е да бъде “доказателство, че демокрациите могат да изнасят самостоятелна публицистика и да извърнат логиката на пропагандата ”, която “залива ” съветските жители посредством медии, следени от страната.

Става дума за това да можем да „ приказваме за война и военни закононарушения “ в Украйна , а не за „ специфична военна интервенция “ (по израза на съветския президент Владимир Путин), споделят основателите на плана.

На конференцията в Европейския парламент , на която беше разгласен старта на плана, участва и заместник-председателят на Европейската комисия Вера Йоурова. Тя приветства „ Свобода “ като добре пристигнал инструмент за битка с дезинформацията.
 Кристоф Делоар Gulliver/Getty Images
„ Провалихме се в тази осведомителна война “, сподели чешката еврокомисарка, отговаряща за полезностите и прозрачността.

„ Не се веселя да кажа това, само че не бяхме готови за такава нападателна връзка и такава дарба на руснаците да приспособяват акции за дезинформация към всяка държава-членка (на ЕС) с разнообразни разкази “, добави тя.

Медиите в „ Свобода “ ще излъчват на съветски език и са предопределени за фенове в Русия, както и за рускоезичната публика в прилежащи страни, като Беларус или териториите на Украйна, окупирани от съветски войски.

Първоначално „ букетът “ ще съдържа девет радио и телевизионни канала, в това число Радио „ Сахаров “ и „ Новая газета Европа “. Крайната цел е медиите в пакета да набъбнат до 25, заяви „ Репортери без граници “.

Проектът, финансиран от френската неправителствена организация , ще излъчва посредством групата „ Ютелсат “, чрез нейното сателитно съзвездие „ Хотбърд “.

„ Това ни разрешава да достигнем до 4,5 милиона съветски домове, които към този момент имат сателитни чинии “, изясни генералният секретар на „ Репортери без граници “ Кристоф Делоар , твърдейки, че предаването на наличие е „ несъмнено и надеждно “.

„ Букетът ще бъде наличен измежду другите канали, които не сме изтрили. Но задачата му е да предлага самостоятелна публицистика, а не агитация “, добави той.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР