Непозната част от живота на революционера, политика и писателя Захари

...
Непозната част от живота на революционера, политика и писателя Захари
Коментари Харесай

Потомка на Захари Стоянов разкри за пръв път за огромна трагедия в живота му и защо е отгледал като син свой брат

Непозната част от живота на революционера, политика и писателя Захари Стоянов описа Янислава Вълкова, която е потомка на неговия брат, пред Bulgaria On Air.

„ Аз съм правнучка на най-малкия брат на Захари Стоянов – Вичо. Ще ви опиша една история, която не се знае отвън фамилията. Разликата сред тях е 24 години. Захари е най-голямото дете, а прародител ми е най-малкото. Когато се ражда дядо ми, майка им почива. Баща им се дами наново, само че след 7 години почива и той. И моят дядо остава кръговиден сирак. Захари Стоянов го взима и го отглежда в Пловдив и в Русе като собствен личен наследник.

Тяхната връзка е доста мощна, защото Захари Стоянов губи три от децата си и отглежда родния си брат като свое дете. Връзката им е била доста мощна. Двамата са дружно до гибелта на създателя на „ Записки по българските въстания “.

„ Захари Стоянов в никакъв случай не вижда личната си щерка Захаринка, защото той умира малко преди тя да се роди. Неговата брачна половинка Анастасия, щерка на Баба Тонка, е била бременна със Захаринка, когато той умира. Но баба Захаринка доживя до 98 години “, описа писателката Янислава Вълкова.

Освен писателка, Янислава Вълкова е и майка на двама синове.

„ Родът ни е огромен, само че част от потомците на Захари Стоянов не живеят в България и не знаят български език. Това затруднява малко директната ни връзка “, тя.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР