Непознат досега вирус взе жертва в Аляска, а жител на

...
Непознат досега вирус взе жертва в Аляска, а жител на
Коментари Харесай

Първи смъртен случай от т. нар. шарка Аляска. Какво е известно за нея?

Непознат до момента вирус взе жертва в Аляска, а гражданин на Орегон се е заразил с бубонна чума, предадоха ДПА и Асошиейтед прес. Това е първият прочут смъртен случай на човек от така наречен шарка " Аляска " (Alaskapox).

Възрастен мъж е умрял от този неотдавна открит вирус, оповестиха здравните власти в Аляска. Човекът, който е живеел на отдалечения остров Кенай, е бил приет в болница още през ноември м. година, а е умрял предходната седмица според здравния бюлетин, прецизира " Гардиън ".

Мъжът е бил на лекуване за онкологично заболяване и с потисната имунна система поради медикаментите, като това евентуално съществено е асъдействало за съдбовния му край. Той е бил възрастен, само че няма конкретизиране за точната му възраст.

Симптомите на мъжа са почнали в средата на септември с мъчителна алена лезия покрай рамото му, която не е реагирала на антибиотично лекуване. През ноември, когато е настанен в болница, се е оплаквал от пареща болежка, която затруднява придвижването на ръката му. Лекарите забелязали още четири ранички по други елементи на тялото му и изпратили тампони от лезиите за проучване в Центровете за надзор и профилактика на болесттите в Съединени американски щати. 

Този тип шарка има общо с едрата шарка, кравешката шарка и маймунската шарка. Сред признаците са обрив, подути лимфни възли, болки в мускулите и ставите.

Това е едвам седмият прочут случай на човек, който се е заразил с вируса, откогато той е открит за първи път при хора през 2015 година, регистрират от Департамента по публично здраве на Аляска. Но първият, при който се е стигнало до хоспитализация и гибел.

Всички предходни пациенти са се оплаквали от подути лимфни възли и мускулни болки, които отшумяват за няколко седмици. Вирусът предизвиква също по този начин една или повече червени, неприятни кожни лезии, които няколко предходни пациенти са приемали за ухапвания от паяци или инсекти. При тестването през 2020 година и 2021 година вирусът е открит при няколко типа дребни гризачи в региона на Феърбанкс в Аляска, изключително при свраки и червеногърби полевки.

Починалият мъж е живеел самичък в гориста област и не е съобщил за скорошни пътувания или близки контакти, прецизират още здравните управляващи в Аляска. 

Не е ясно по какъв начин е станала трансмисията на вируса върху човек, само че евентуално е пристигнал от животно. Според здравния бюлетин проби са посочили свидетелства за скорошна или прекарана зараза в няколко типа дребни бозайници в региона на Фейрбанкс.

Мъжът се е грижил за бездомна котка в дома си. Животното е с отрицателни проби, само че постоянно е ловувало дребни гризачи и постоянно е драскало към този момент умрелия пациент. Едно от догатките е, че котката е имала вируса в ноктите си. Според бюлетина, представен от " Гардиън ", по тялото на мъжа е имало доста огромна драскотина, където е бил видян и първият признак - алена лезия.

От началото на февруари са първите четири-пет случая на болестта в Аляска, сподели за Българска телеграфна агенция вирусологът доц. доктор Любомира Николаева-Гломб, която управлява отдел " Вирусология " в Националния център по заразни и паразитни заболявания. Новият вирус към момента не е публично систематизиран. Близък родственик е на шарковите вируси от вида на причиняващия едрата шарка, която към този момент е изкоренена болест, на маймунската вариола, на камилската вариола и други, разясни експертката. Това са вируси от семейство шаркови, жанр ортопокс. Според мнението на вирусолозите става дума за патоген, който е " прескочил " при хората от дребен гризач. Заболяването се диагностицира постепенно, само че геномът на вируса към този момент е секвениран. Затова експертите оферират той да се дефинира като нов тип под името Аляска покс. Класифицирането на вирусите лишава време, уточни доцент доктор Любомира Николаева-Гломб. 
Случай на бубонна чума в Орегон
По-рано тази седмица здравните управляващи в централната част на щата Орегон пък оповестиха за случай на бубонна чума при гражданин, който евентуално се е заразил от болна домашна котка, съобщи Асошиейтед прес.
 
На пациента и на околните му контакти са обезпечени лекарства и се счита, че хората в общността не са изложени на риск. Котката също е била лекувана, само че не е оживяла.

Чумата не е постоянно срещана, само че не е и непозната за западната част на Съединени американски щати, където всяка година се появяват по няколко случая.

Това е инфекциозно заболяване, което може да засегне бозайниците. Причинява се от бактерията Yersinia pestis, която се придвижва от гризачи и бълхи. Според Центровете за надзор и профилактика на болесттите в Съединени американски щати слънчевата светлина и изсушаването могат да унищожат бактерията върху повърхности. Хората и домашните любимци, за които има подозрение, че са заболели от чума, нормално се лекуват с антибиотици, които са извънредно ефикасни.

Симптомите на чумата могат да се проявят по няколко метода. Бубонната чума - типът, с който се е заразил жителят на Орегон, се демонстрира, когато бактериите стигнат до лимфните възли. Тя може да аргументи тресчица, главоболие, уязвимост и мъчителни, подути лимфни възли. Според американските Центрове за надзор и профилактика на болесттите нормално се получава при захапване от инфектирана бълха.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР