Непосредствено след Рождество Христово според народните вярвания започват т.н. Мръсни

...
Непосредствено след Рождество Христово според народните вярвания започват т.н. Мръсни
Коментари Харесай

Мръсните дни в народния календар ~ От Коледа до Богоявление

Непосредствено след Рождество Христово съгласно националните вярвания стартират тъй наречените Мръсни или Погани дни. Те траят до Богоявление (Йордановден). На Коледа светът е нов, само че към момента граничен. Другият свят – на безпорядък и тъмни сили – е напълно близко. От него към нас пристъпват невидими нощни посетители, бродници, караконджули и всевъзможни страшни същества. Земята е като сито и границата ще се затвори едвам на Йордановден. Но до 6 януари има още дванадесет дни. През тях " водата не е кръстена ", по тази причина се съблюдават някои забрани. Който пристъпи възбраните, ще се разболее. През този интервал се задействат всички неприятни сили. Те излизат след залез слънце и изчезват при първи петли (около 3 часа сунтринта). От среднощ до първи петли вървят разнообразни духове. Някои от тях, като караконджоло са пакостливи, само че не нанасят трайни вреди на индивида. Народът ги рисува като получовеци, полуконе. Според националното вярване, от главата до предните си крайници каракоджоло има човешки черти, а другата половина от неговото тяло има външните белези на коня. Но с изключение на копита и конска опашка този дух има и криле, с които хвърчи. Старите хора са вярвали, че в случай че инцидентно човек замръкне и не дай боже той е на път, то караконджоло го възсядал. Той не напуща индивида до момента в който не пропеят първи петли – тогава този дух губи своята мощ.

РИТУАЛИ
През всичките дни в облеклата се носи прекадена скилидка чесън от трапезата на Бъдни вечер – от него злите сили бягат далеко. 

На вратниците, комина и прозорците се поставят черен глог и хвойна, рисуват се защитни кръстове с катран, закрепват се слънчогледови пити, от които демоните бягат. 

Някои трансферират през къщата си вейка или ела, или камък, с цел да не влиза нечестивец. 

Водата в съдовете се пази доста деликатно " от поганеца ", да не се замърси. 

Някога считали, че в случай че се роди дете в тези дни, то би трябвало да се лекува, тъй като, в случай че е момче, ще го залюби змеица, в случай че е момиче, ще го залюби дракон. Три дами би трябвало да изпредат, изтъкат и ушият под комина вълнена ризка за детето, в която го обличат незабавно щом се окъпе. 

ЗАБРАНИ
Не се перат ризи, не се работят женски работи, не се бродира, мете, преде. 

Не се потегля на път. 

Не се върви на воденица, тъй като караконджулите стопират водата и не се работи. 

Не се подвигат сватби. 

Не се опяват мъртъвци и не се раздава помен. 

Не е добре да се зачева през тези дни, тъй като нищо положително не чака детето, което ще се роди. 

Особено рисково е през нощта – от залез слънце до първи петли. Точно тогава човек е най-незащитен, би трябвало да си стои у дома, до огнището, на топло и на ярко. 

Пепелта от огнището не се изхвърля през тези дни, тъй като " поганците вървят по нея ". Тя има магическа мощ. Чак на Йордановден се събира и с нея може да се лекуват заболявания, да се гонят зли сили. С пепелта се ръси и мястото, където се допуска, че има заровено имàне, с цел да се открие кой е собственик на имането и каква жертва да му бъде принесена. Пепелта се възприема като промеждутъчен артикул на жива и нежива материя. Оттам идва и магическата є мощ в междинното време на тези дни. 

Картини: Иван Попчев (1941 ~ 1994),

Източник: webstage.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР