Непосредствено преди началото на зимата стотици остават без работа във

...
Непосредствено преди началото на зимата стотици остават без работа във
Коментари Харесай

Вагонният завод в Дряново затваря, стотици работници отиват на борсата

Непосредствено преди началото на зимата стотици остават без работа във вагонно-ремонтният цех в Дряново. Причината е, че предприятието затваря порти, потвърдиха от управлението.

Около 150 души са изпратени на борсата все още. До броени дни ще бъдат съкратени още към 50 души. Ръководството упреква БДЖ в несъблюдение на контракти.

Такова обвиняване към самия цех пък има и от българските железници. От компанията настояват, че има контракт от 2021 година, завършил през април 2023 година, само че той не е изпълнен, макар че са били изплатени 7 милиона лв. за предаването на 15 вагона.

„ През 2021 година стартирахме контракта и в действителност тогавашното управление обезпечи в бърз порядък да се изплати сумата по задатъка. В рамките на доста къс период от време, в порядъка от 8 месеца, ние разработихме техническа и софтуерна документи, която разрешава изработването не на 15, а на 100 вагона.

През декември същата година показахме прототипа, само че възложителят не участва. Впоследствие се стигна до закъснение заради пандемията и забавени поръчки от външни контрагенти, защото ние внасяме артикули, които в България не се създават ”, разясниха от завода.

“Вагонен цех – Интерком ” АД в Дряново е 103-годишно дружество, а актуалното управление е положило старания, с цел да го резервира и трансформира в конкурентноспособно на задграничните компании. Само преди няколко месеца първият осъвременен вагон от план „ Сокол “ мина сполучливо индустриални динамични тествания в България и в сертифицираща база в Румъния. Това бе първият рециклиран пътнически вагон от общо 15 за потребностите на БДЖ, чиято реорганизация беше предоставена на предприятието в Дряново.

„ Преди 1989 година експресните влакове у нас носеха имената „ Янтра “, „ Чайка “ и така нататък Още тогава е имало концепция да се пусне и експрес „ Сокол “ сред София и Варна, само че желанието не е било осъществено. Нашата разработка е тип реанимация на остарялата концепция. 2022 година беше тежка поради множеството промени в превоза, в управлението на БДЖ. Заради това в продължение на година бяхме спрели контракта, по който работехме. От декември предходната година подновихме активността по плана и се надявахме да продължим с този ритъм, който сме си наложили “, разяснява Валери Димитров, изпълнителен шеф на предприятието.

Той разясни, че договорът е по социална поръчка за 15 вагона на обща стойност 26,6 млн. лева без Данък добавена стойност – по 910 000 евро или 1 779 000 лева на вагон.

„ Единственото, което поискахме от БДЖ, е да се промени графика, защото имаше забавяния. Не сме желали да се усилва цената или нещо друго ”, посочи Димитров.

trud.bg

Източник: bunt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР