Непалската кухня съчетава в себе си кулинарните традиции на два

...
Непалската кухня съчетава в себе си кулинарните традиции на два
Коментари Харесай

Кулинарно пътешествие: Непалска кухня

Непалската кухня съчетава в себе си кулинарните обичаи на два района – Тибет и Индия. Храната в нея е наситена с обичаи и екзотика.

Традиционните предписания от Непал се характеризират с елементарна конструкция и необикновен усет. Основните съставни елементи в тях са пшеницата, оризът, бобовите култури и царевицата, приготвяни в разнообразни комбинации с месо и зеленчуци.

Това се обуславя от обстоятелството, че множеството индуси, живеещи в Непал са вегетарианци. Трите съществени детайла, съставляващи достоверната непалска кухня, се назовават дал бхат таркари. Те са ориз - бхат, бобови растения - дал и всевъзможни зеленчуци - таркари. В Непал има традиция тези храни да се сервират единствено в лични отделения в железна плоска паница, която наподобява на поднос или в обособени купички.

Типичният си изискан усет непалските специалитети дължат на необятно застъпеното потребление на редица билки и подправки. Сред най-обичаните са пикантен червен пипер, кориандър, свеж лук, куркума, индийско орехче, кардамон, канела, джинджифил, дафинов лист и черен пипер. При приготвянето на маринати и туршии се употребява тимур - сечуански пипер. Ястията от леща пък се подготвят с подправката джимбу, която съчетава в себе си усет на лук и чесън по едно и също време.

 непалска храна

Почти всяко непалско ядене изисква масло. Повечето от ястията се подготвят със синапено масло, други с Гхи - термично обработено краве масло без добавки, а трети - с масло от мляко на крепък.

Любими в страната са всевъзможни зеленчукови гарнитури, наречени таркари. В тях нормално се влагат зелен боб, карфиол, разнообразни листни зеленчуци, картофи, тиква и се овкусяват с разнообразни подправки. Към главните ястия нормално се сервират дребни количества чили, пикантен сос – чътни, туршия – ачар и резенчета лимон.

Повечето храна в Непал се подготвя на въглища. По предписание, всеки непалец би трябвало да яде със дясната ръка, макар че все по-често употребяват принадлежности. За разлика от по-голямата част от света, в страната е признато хората да се хранят единствено по два пъти дневно - заран и след залез слънце. През деня те похапват единствено леки закуски и пият чай с мляко - обичайната напитка в Непал, най-често приготвена от чаени листа, сварени в мляко със захар и подправки. Нарича се още масала чай и е изключително известен измежду непалците.

Тъй като кулинарното многообразие на Непал се построява от голям брой районни кухни, всяка от тях има своите обичаи за подготвяне на храната. Така да вземем за пример, най-прочутите готвачи на леща идват от общността тхакали. Те я варят на муден огън в железна тенджера и прибавят повече шафран от нормално. В тази общественост се подготвят още ястия с козе и пилешко месо. Специалитет за кухнята тхакали е лйетпо кхо - парчета варена козя глава, подправени със сечуанския пипер тимур.

 чай масала

Други са традициите при неварите - жителите на долината Катманду. В тяхната кухня доминират локалните ястия, като това е и единствената етническа група в Южна Азия, която употребява биволско месо.

Хималайската кухня се приближава извънредно доста до тибетската. В нея доминират ястия от пшеница и просо - главните култури отглеждани в тези елементи на Непал. В ежедневните ястия постоянно се употребяват картофи, мляко от крепък и млечно-кисели артикули, зеленчуци и плодове, като папая, банани, плодове от хлебно дърво, манго, лимон, лайм, азиатски круши и др.

Непалската кухня радва и с голямо многообразие от десерти, множеството от които се подготвят от мляко. Сред най-обичаните са кхир - сладостен млечен ориз, джалеби - хрупкави пържени спирали, потопени в сироп, барфи - млечен крем, расбари - хапки от сирене и лалмохан - пържени топки, потопени в сироп.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР