Непълнолетно момче ще се изправи в днес пред Варненския окръжен

...
Непълнолетно момче ще се изправи в днес пред Варненския окръжен
Коментари Харесай

Съдят момчето, което уби бездомник във Варна

Непълнолетно момче ще се изправи в през днешния ден пред Варненския областен съд, с цел да дава отговор за грубо ликвидиране. В началото на тази година до пазара във варненския квартал „ Владислав Варненчик” беше намерено безжизненото тяло на 53-годишния скитник Красимир Куртев. Като причинители на закононарушението бяха арестувани 14-годишният тогава Денис Живков и с година по-малкия от него Камен, който обаче не може да носи правосъдна отговорност поради възрастта си. Така Денис остана единственият обвинен за тежкото закононарушение.

Първата среща сред жертвата Красимир Куртев и двете момчета Денис и Камен е в ранните следобедни часове на 16 януари пред пункт за вторични първични материали във варненския квартал „ Владислав Варненчик”. Между мъжа и децата, които са от ромски генезис, поражда спор, приключил единствено с замяна на обидни реплики.

На идващия ден младежите още веднъж се виждат с бездомника. Този път го засичат край контейнери за боклук до детска градина „ Маргаритка”. Решават да му отмъстят и стартират да го бият на улицата, като Денис нанася множеството от ударите.

На 20 януари двете момчета се разхождат със своите другари Атанас и Васил, които също са от ромската махала в квартала. Около 20:30 ч. четиримата минават около бараките до бл. 20 и се сещат, че в една от тях живее бездомникът. Денис и Камен нахлуват в постройката и заварват в нея жертвата си. Започват да насят юмруци и ритници по цялото тяло на Красимир, като ги редуват с унижения - уринират върху бездомника и наливат алкохол в устата му, до момента в който той стартира да се дави. На няколко пъти момчета се ускоряват и скачат върху тялото на лежащия в безпомощно положение скитник.

Всичко протичащо се е следено от другите момчета. Атанас даже снима с телефон побоя и униженията, откакто Денис го кара да включи камерата.

След известно време четирите момчета си потеглят, само че малко по-късно Денис и Камен вземат решение да се върнат в бараката. Този пък изкарват бездомника на открито и макар минусовите температури го събличат гол. Продължават да го бият в продължение на към час и половина. През цялото време Красимир ги моли да спрат, само че момчетата не се трогват. Изоставят го да лежи гол пред бараката в януарската нощ. На идващия ден трупът на бездомника е открит от инцидентен минувач.

Според съдебно-медицинската експертиза гибелта на Красимир е настъпила относително постепенно и в резултат на тежка черепно-мозъчна контузия. Бездомникът е бил и със счупени ребра, които са предизвикали скъсване на вътрешните му органи.

Престъпление беше разкрито бързо от варненската полиция. За Денис се оказа, че към този момент е регистриран в Детска педагогическа стая за предходни безпричинни набези над възрастни хора.

От задържането си до момента Денис се намира в ареста. Наказанието, което законът планува за съзнателно ликвидиране по изключително непосилен метод е от 15 години затвор до доживотна присъда. Тъй като обаче Денис е бил малолетен, той може да получи от 3 до 10 години затвор, в случай че бъде приет за отговорен. Заради своята възраст съучастникът му Камен не може да носи наказателна отговорност и беше настанен в пансион. Той е свикан като очевидец по делото. На другите две момчета, които са следили и снимали побоя, не бяха повдигнати обвинявания.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР