Непълнолетни, които са замесени в схеми за трафик на мигранти.

...
Непълнолетни, които са замесени в схеми за трафик на мигранти.
Коментари Харесай

Трафикът на мигранти: Какъв е профилът на каналджиите?

Непълнолетни, които са забъркани в схеми за трафик на мигранти. Такава наклонност следят от Министерство на вътрешните работи през последните месеци. Профилът на каналджията от време на време се трансформира - от лица с голям брой престъпни регистрации до хора със постоянни и уважавани специалности. Такъв е казусът, който закупи публичност през вчерашния ден -.

Най-често те са реализатори с съществена задача да транспортират незаконни мигранти. А в случай че се концентрираме върху профила на арестуваните за това закононарушение у нас, съгласно Министерство на вътрешните работи в най-общия случай са безработни, като измежду тях има и български, и непознати жители. През последните месеци обаче медийна известност получиха случаи с хора с специалности, които най-вероятно са били изкушени от високите облаги.

Какво демонстрира статистиката за мигрантския напън, който от Министерство на вътрешните работи дефинираха като невиждан - единствено от началото на годината опитите да се пресече незаконно българската граница са се нараснали с 48%. Задържаните за този интервал са към 170 души.

Ефрейтор, доктор, възпитаник, служител на реда, барман, готвач - специалности от заглавия през последните месеци, които демонстрират, че освен представители на престъпния контингент се изкушават от бързите пари от трафик на мигранти. Профилът на забърканите се трансформира.

“Последно време виждаме хора, които са малолетни. Те не имат и удостоверение за ръководство на МПС, хора, които са лишени от удостоверение за ръководство на МПС и други разнообразни хора, които в най-общия случай са безработни ”, съобщи Станимир Станев - зам.-главен секретар на Министерство на вътрешните работи.

“Ако се пошегуваме, от бременна, през кола за спешна помощ, до катафалка. Хора, които са свързани с граничните региони. Примерно ми направи усещане един умрял водач предходната година, който беше с микробуса, с който доставяха хляба на село по западната граница ”, сподели Тихомир Безлов - Център за проучване на демокрацията.

Доходът е главната мотивация. Простата математика демонстрира, че един уредник печели минимум 50 000 евро, в случай че транспортира 50 незаконни мигранти. Шофьорите получават по към 100 евро от човек. Според специалистите българите, забъркани в каналджийство, най-често са на ниски равнища в йерархията на канала, да вземем за пример превозвачи.

“Обикновено най-високото равнище, това са координатори, основни уредници, престъпни глави, както им споделят. Специфичното за каналджийството е, че са непознати жители от същия етнос - да вземем за пример афганистанците провеждат афганистанския канал ”, сподели още Тихомир Безлов.

От Министерство на вътрешните работи упорстват за законодателни промени и оферират съответни текстове за по-високи санкции за трафика на незаконни мигранти, защото сегашните са ниски. За предходната година от над 2800 досъдеб ни производства, наказаните лица са едвам 157.

“И тъкмо това възприятие за безотговорност води до големия интерес на разнообразни хора, които правят тези закононарушения. Ще ви дам образец със прилежаща Гърция - за сходни случаи двама наши сънародници получиха над 62 години отнемане от независимост дейно наказване за превоз на незаконни мигранти ”, съобщи още Станимир Станев.

Над 100 профилирани полицейски интервенции организира Министерство на вътрешните работи всяка седмица. Трафикантите обаче остават дръзки, а опитите за незаконно прекосяване през границата зачестяват.

“От към близо 11 000 за предходната година, приказвам за този интервал от 1 януари до 15 март, в този момент са над 16 000. Което значи един доста сериозен растеж невиждан е натискът ”, изясни Станимир Станев.

От началото на годината са арестувани към 170 души, които се занимават с трафик на незаконни мигранти.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР