Непълнолетни деца са задържани неправомерно у нас. Това твърди Национална

...
Непълнолетни деца са задържани неправомерно у нас. Това твърди Национална
Коментари Харесай

В Русе: Държат в ареста деца-бежанци

Непълнолетни деца са арестувани непозволено у нас. Това твърди Национална мрежа за децата.

Те оповестяват, че в град Русе 15-годишен сириец е държано месец в ареста.

Осен него още три други непридружени 15-годишни деца са в ареста и към този миг. Според организацията тази процедура се ползва към този момент година. Именно по тази причина към този момент са сезирани виновните лица.

Ето какво написаха те:

" Национална мрежа за децата изпрати сигнал до Бойко Рашков, министър на вътрешните работи, и до всички виновни лица и институции, по отношение на получени данни за непозволено използване на мярка за неотклонение задържане под стража в досъдебни производства против непридружени малолетни бежанци.

Силно сме обезпокоени от постъпилия от наш член сигнал за случай на дете-бежанец А. А. от Сирийска арабска република на 15 години, на което е наложена тази мярка и то прекарва един месец в ареста в град Русе.

Детето е арестувано при прекосяване на българо-румънската граница на 28 май тази година и е арестувано в русенския арест в началото за 24 часа, след което му е наложена непрекъсната мярка за неотклонение.
След правосъдно произвеждане, на 29 юни то е ориентирано към обществена услуга в гр. Русе. Детето свидетелства, че по време на престоя си в ареста е настанявано и е контактувало с пълнолетни лица, арестувани за престъпни прояви, при изключително неприятни условия. Давана му е несъответствуваща за него храна и е държано заключено, без опция да излиза на открито. Детето е нахапано от насекоми, като при посещаването на обществената услуга то е ориентирано към педиатрично поделение в Русе, където от медицинския личен състав е открит тежък обрив след нахапване от инсекти и е предписано незабавно лекуване. Всичко това свидетелства за нарушаване на особените разпореждания на Глава XXX от Наказателно-процесуален кодекс и на член 3, алинея 1 и алинея 2 от Закона за осъществяване на наказванията и задържането под стража (поставяне в неподходящи условия за изтърпяване на задържането под стража).

На 5 юли, по време на извършена среща с ОЗД, преводачът от Сирия е уведомил наши сътрудници, че сега в ареста в гр. Русе се намират други три 15-годишни деца – непридружени бежанци. Преводачът пояснил, че налагането на тази мярка от една година насам се е трансформирало в честа процедура в редица досъдебни производства (въпреки че, според алинея 2 на член 386 от Наказателно-процесуален кодекс, мярката за неотклонение задържане под стража във връзка с малолетни следва да се взема само в хипотезата на така наречен „ извънреден случай “).

От Национална мрежа за децата сезираме виновните лица и институции с молба за обстойна инспекция и застраховане на незабавна институционална интервенция за протекция правата на малолетните бежанци и предварителна защита на следващи сходни случаи в гр. Русе.

В този подтекст, настояваме и за следната информация:
• Задържано ли е детето за по-дълъг период от лимитативния, нормиран в член 63, алинея 4 от Наказателно-процесуален кодекс?
• Настанявано ли е детето с възрастни, в това число пълнолетни лица с престъпно минало (в директно несъгласие с наредбата на алинея 4 от член 386 от Наказателно-процесуален кодекс, както и с член 246, алинея 1 от Закона за осъществяване на наказванията и задържането под стража)?
• Свързало ли се е длъжностното лице от съответната териториална конструкция на Министерство на вътрешните работи, отговарящо за случая, с териториално способената дирекция Социално подкрепяне и направени ли са стъпки за уточняване на опцията за предприемане на мярка за протекция по Закона за протекция на детето? Ако да, в какъв период след задържането?
• Уведомено ли е детето по понятен за него метод за опцията да подаде молба за интернационална протекция от съответните органи и в случай че да, по кое време, къде и по какъв метод?
• Осигурен ли е превод и информация на детето за това какво следва, какви са опциите пред него, в това число за правна отбрана?
• Осигурен ли е на детето представител – юрист, вписан в регистъра за правна помощ на Националното бюро за правна помощ, съгласно наредбата на член 25 от Закона за убежището и бежанците?
• Кога, по какъв начин и в какъв период е подхванато известяван на Дирекция за обществено подкрепяне за случая?
• Предприемани ли са дейности за обезпечаване на здравна помощ за интервала на престой в русенския арест и в случай че да, какви, от кого и с какъв резултат?
• Спазени ли са другите условия на Координационния механизъм за взаимоотношение сред институциите и организациите при случаи на непридружени деца или разграничени от фамилиите си деца чужденци, намиращи се на територията на Република България, в това число децата, търсещи или получили интернационална или краткотрайна протекция, признат със Заповед РД-06-6 от 18.04.2022?

• Какъв брой непридружени деца бежанци са арестувани за последните 2 години в русенския арест и за какъв интервал от време? При какви условия са настанявани те?

• Към Министерство на вътрешните работи в допълнение насочваме молба да бъдем снабдени с настоящата заповед, издадена от шефа на ОДМВР – Русе, по член 6 от Инструкция на Министерство на вътрешните работи № 8121з-78 от 24 януари 2015 година за реда за реализиране на задържане, оборудването на пространствата за настаняване на арестувани лица и реда в тях в Министерството на вътрешните работи.

За следващ път подчертаваме, че всички непридружени деца бежанци са първо и на първо място деца и като такива имат потребност от протекция, поддръжка и семейство. Практиката в русенския арест е единствено част от продължаващите систематични нарушавания на правата на непридружените деца, установявани неведнъж.
Още един път подчертаваме нуждата от деликатно следене на използването на Координационния механизъм за взаимоотношение сред институциите и организациите при случаи на непридружени деца или разграничени от фамилиите си деца чужденци. Напомняме, че във връзка с непридружените деца би трябвало предпочитано да се ползва Законът за протекция на детето.

Всички деца без родител или различен възрастен, виновен за тях, следва да се предават на Дирекция „ Социално подкрепяне “ и към тях да се приложат ограничения за протекция по член 4 от Закона за протекция на детето, а точно, при привършване на опциите за настаняване при родственици и близки, предпочитано настаняване в приемно семейство и, по изключение, настаняване в обществена услуга за резидентна грижа. Категорично неприемливо е задържането на деца в арест дружно с пълнолетни с престъпно минало и нарушаването на базовите им права на достъп до опазване на здравето, обучение и правораздаване. "
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР