Непал, официално Федеративна демократична република Непал е държава в Южна

...
Непал, официално Федеративна демократична република Непал е държава в Южна
Коментари Харесай

Непал официално е обявена за република

Непал, публично Федеративна демократична република Непал е страна в Южна Азия, граничеща на север с Китайската национална република, а на юг, изток и запад с Индия. Непал няма изход на море и е ситуиран в близко съседство с Хималаите, като на границата сред Непал и Китай се намира връх Еверест. Столица на страната е град Катманду. Около 80% от популацията изповядва хиндуизма. Тази религия беше единствената публична вяра в Непал преди той да бъде разгласен за световна страна на 18 май 2006 година На 28 декември 2007 година краткотрайното държавно управление разгласи Непал за федерална демократична република, с цел да смъкна монархията.
Настоящият крал Гянендра е последният крал на Непал, тъй като монархията е отстранена след изборите през април 2008 година На 28 май 2008 година Непал е разгласен публично за федерална република.
Релефът на Непал е разнороден за дребната страна, като в южната част се намира влажната Тераи, а на север се издигат Хималаите. Осем от десетте най-високи върха в света се намират на територията на Непал. Столица и максимален град в Непал е Катманду. Произходът на топонима Непал не е открит сигурно, само че съгласно най-разпространената доктрина той идва от думите „ не “ (свещен) и „ пал “ (пещера).
След като дълги години държавното ръководство на Непал е безспорна монархия, през 1990 година страната последва модела на конституционна монархия. Това води до неустойчивост както в Народното събрание, по този начин и в страната. След 1996 година избухват доста маоистки протести. Маоистите се пробват да смъкват монархията и да осъществят своята концепция за република. Така се развихря революция, в която лишава животът на 12 000 души.
Земетресение с магнитуд 7,9 по Рихтер раздрусва Непал на 25 април 2015 година. Официално броят на жертвите е 6600 души, като 14 040 души са ранени. Земетресението е най-силното в Непал от 1980 година насам. На 2 май има втори мощен трус с магнитуд 5 по Рихтер.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР