Неотдавнашният доклад Коперник за състоянието на климата в Европа през

...
Неотдавнашният доклад Коперник за състоянието на климата в Европа през
Коментари Харесай

По-горещо, по-сухо, по-слънчево: какво се случва с климата в Европа?

Неотдавнашният отчет " Коперник " за положението на климата в Европа през 2022 година показва картина на континент, който става все по-горещ, по-сух и по-слънчев. Защо това е по този начин? И какви са последствията за нашето здраве?


Годишните данни за климата за 2022 година бяха оповестени от Службата за климатични промени " Коперник ". Данните удостоверяват, че предходната година Европа е претърпяла най-горещото си лято в историята, оповестява Евронюз.

Екстремни горещини и необятно публикувана суша

2022 година е белязана от рискови горещини и необятно публикувана суша. Картите на знаците за засушаване от април, юли и септември илюстрират какъв брой необятно публикуван е бил казусът.

Ще се повтори ли тази обстановка и през тази година? Климатологът Жулиен Николас счита, че това е допустимо: " В момента следим това в Испания ", споделя той. " Където имаме рискови температури, съчетани с доста сухи условия, които доведоха до температури доста над междинните. Така че това е един от образците, в които сюжетът от 2022 година се повтаря ".

Увеличаване на топлинния стрес

През 2022 година се следи доста нарастване на броя на дните с по този начин наречения " мощен топлинен стрес ". В доста елементи на Европа са следени 40 или повече дни в годината с температури с оценка " чувство за " от 32° до 38°. И това се трансформира в проблем за лекарите.

" То може да провокира сърдечни пристъпи, инсулти. Може да докара до дехидратация, до бъбречна непълнота ", споделя Натали Ниденс, доктор в Германския алианс за климатични промени и здраве.

Тя споделя, че хората, които са уязвими, би трябвало да потърсят съвет по какъв начин да се приспособяват: " Възможно е също по този начин да се наложи да се поправят някои медикаменти и ограничавания в храненето, тъй като някои медикаменти в действителност могат да ви създадат по-уязвими към горещината и затова да съставляват и по-голям риск. Така че от време на време дозите би трябвало да се поправят. "

Европа става все по-слънчева

Наред с горещините и засушаването, друга основна наклонност от 2022 година е, че Европа става все по-слънчева.

Миналата година континентът е имал най-високата дълготрайност на слънчевото греене в историята.

Съществуват доста сложни аргументи, заради които в Европа има повече слънце, само че в резюме главните аргументи са смяната в метеорологичните модели и по-чистият въздух.

" Това, което следим при стоплянето на климата, е, че имаме повече обстановки, в които области с високо налягане блокират придвижването на области с ниско налягане ", споделя Роб Рьоблинг, специалист по климатичните артикули в Eumetsat. " И заради това една област на високо налягане може да бъде обвързвана с повече слънчеви условия. Това е едната страна на историята. А другата страна е, че през последните 20 години имаме по-малко замърсяване ".

Графика на аномалиите на продължителността на слънчевото греене разкрива, че Европа става все по-слънчева от 80-те години на предишния век насам.

" Можете да видите, че добивите, а оттова и икономическата успеваемост на слънчевите съоръжения се усилват много фрапантно, в случай че броят на слънчевите дни се усили, сигурно в средата на сезона ", споделя Дрис Аке, шеф по политиките в Solar Power Europe. " Така че това ще има единствено позитивно влияние върху икономическата аргументация на слънчевата сила. "

Данни за последния месец

На световно равнище април 2023 година е бил с 0,3°С над междинната стойност за интервала 1991-2020 година В Европа картината е смесена. От Обединеното кралство до Турция е било по-хладно, само че към Иберийския полуостров е било доста по-топло. В западната част на Средиземноморието са регистрирани редица най-високи температури за април. В Кордоба, Испания, температурата доближава 38,8°, в Мора, Португалия, 36,9°, а в Маракеш, Мароко, 41,3° - всички рекордни за месеца. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР