Неотдавнашните енергийни ограничения в Турция са резултат от енергийната политика

...
Неотдавнашните енергийни ограничения в Турция са резултат от енергийната политика
Коментари Харесай

Турция попадна в енергийната хватка на Русия и загуби $1 млр...

Неотдавнашните енергийни ограничавания в Турция са резултат от енергийната политика на държавното управление и външната взаимозависимост на страната от естествени горива, съгласно Камарата на инженерите химици, която е част от Съюза на камарите на турските инженери и архитекти.

„ Причините, които усилват външната взаимозависимост, са неефективното потребление на силата, непрестанно възходящото търсене на сила, приватизациите и незадоволителното потребление на възобновими енергийни запаси “, сподели доктор Али Угурлу, началник на камарата.

След като Иран разгласи на 20 януари, че стопира доставките на природен газ за Турция за 10 дни заради „ техническа нередовност “, Турция се наложи да спре промишленото потребление на природен газ за три дни, което съгласно данни на икономисти коства 1 милиард $ на страната.

Също по този начин внезапното нарастване на цените на тока, природния газ и горивата провокира отвращение измежду хората, които започнаха да стачкуват по улиците в няколко града.

Търсенето на сила в страната набъбна съвсем двойно от 2000 година до 2020 година, означи Угурлу, цитирайки данни на Министерството на енергетиката.

Вносът в Турция, на запаси за произвеждане на електрическа енергия нарастна от 52 на 70 % за същия интервал.

" Една от аргументите за неотдавнашната рецесия в енергийните доставки е несъответстващото предпазване на природен газ. Ясно беше, че тази обстановка ще докара до прекъсване на газа и електричеството в промишлеността, до прекъсване на производството и увеличение на разноските ", сподели Угурлу.

„ Една трета от електрическата енергия, употребявана през първите 11 месеца на 2021 година, е създадена в електроцентрали, работещи с природен газ. Страната ни е 99 % подвластна от вноса на природен газ. "

Турция е консумирала 48,1 милиарда кубически метра природен газ през 2020 година Според отчет на регулаторния орган на енергийния пазар (EMRA), 33,6 % от природния газ идва от Русия, 24 % е от Азербайджан и 11,1 % се доставя от Иран.

„ В този миг Турция е изправена пред сериозна енергийна рецесия. Не е допустимо тези проблеми да бъдат решени с сегашния метод и политики. Радикалното решение на енергийната рецесия, ще е оптимално произвеждане на електрическа енергия въз основата на възобновими запаси “.

Приватизацията на услугите за систематизиране на сила също е причина за прекомерно високите цени на електрическата енергия, акцентира Угурлу.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР