Неотдавнашната руска атака срещу украинската пристанищна инфраструктура на река Дунав

...
Неотдавнашната руска атака срещу украинската пристанищна инфраструктура на река Дунав
Коментари Харесай

Румъния осъди руските атаки над пристанища в Дунав

Неотдавнашната съветска офанзива против украинската пристанищна инфраструктура на река Дунав не остана незабелязана в Румъния. Министерството на външните работи съобщи, че Русия съставлява опасност за сигурността на корабоплаването в Черно море. Коментаторите показват, че износът през Румъния, до който Украйна е принудена да прибегне поради войната, основава доста нови проблеми и за Букурещ, заяви TVP.

„ Осъждам остро повтарящите се съветски офанзиви против почтени хора и гражданска инфраструктура, в това число зърнени силози в украинските пристанища Рени и Измаил. Чрез тези груби нарушавания на интернационалното право Русия продължава да заплашва продоволствената сигурност и корабоплаването в Черно море “, написа румънският министър на външните работи Луминица Одобеску в платформата X (бивш Twitter).

„ Стратегията на съветската войска е да унищожи пристанищните благоприятни условия на Украйна, с цел да ги лиши от приходите, които биха могли да получат от износа на зърно. В този смисъл пристанищата Рени и Измаил са значими детайли от съветската тактика, защото забележителна част от украинската пшеница би могла да бъде изнасяна по тези канали “, разяснява румънският боен анализатор Мариан Зидару в ефира на телевизия Антена 3.

„ Бомбардировките против Рени и Измаил евентуално ще продължат, както и тези против Одеса и други украински пристанища. Единственото решение, което остава на Украйна, е да изнася през Румъния, което обаче ни основава доста проблеми. Става дума за претоварването на пристанищата, сигурността на корабите, които напущат пристанището в Констанца, и сигурността на маршрута до Истанбул, защото след напускането на румънските пристанища корабите се намират в интернационалните води “, добави Зидару.

В сряда украинските управляващи оповестиха, че съветски безпилотни самолети са атакували украински пристанища в региона на Одеса по река Дунав, която съставлява естествената граница сред Украйна и Румъния, и са развалили хранилища за зърно. В началото на август руснаците направиха друга офанзива против пристанището в Измаил, като унищожиха близо 40 000 тона зърно. От другата страна на реката се намират румънски градове. Жителите им настояват, че след съветската офанзива против Измаил, дронове са прелетели над румънските домове. Румънското министерство на защитата съобщи, че не е разкрило никакви доказателства, потвърждаващи тези известия.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР