Неотдавнашната криза с чиповете беше причинена от прекъсването на веригите

...
Неотдавнашната криза с чиповете беше причинена от прекъсването на веригите
Коментари Харесай

Заводът за чипове на Intel в Германия е изправен пред несигурност поради липса на финансиране

Неотдавнашната рецесия с чиповете беше породена от спирането на веригите за доставки, както и от комерсиалната война сред Съединени американски щати и Китай. В резултат на това някои западни страни взеха решение да диверсифицират производството си. Най-простият метод беше построяването на лични фабрики на територията на Съединени американски щати и Европа, само че наподобява не всичко върви по проект. Сега заводът за чипове на Intel в Германия е изправен пред проблеми.

Най-големите планове в този момент се сблъскват с неналичието на пари за довеждане докрай на строителството на заводите. Един подобен образец неотдавна беше следен в тази ситуация със завода за чипове на TSMC в Аризона, Съединени американски щати. Тази инвестиция е почнала от дълго време и към момента се нуждае от средства, с цел да бъде приключена. Има доста аргументи за това закъснение, само че главната е неналичието на финансиране.

TSMC просто се нуждае от повече пари, с цел да приключи плана, както и от повече данъчни облекчения. Тъй като даже Съединени американски щати не признават публично Тайван за суверенна страна, няма никакви съглашения за отбягване на двойното данъчно облагане, тъй че TSMC би трябвало да заплаща налози и в Съединени американски щати, и в Тайван. Анализатори предвиждат, че цената на чиповете, създадени в завода в Аризона, ще бъде с 30% по-висока от тези, идващи от Тайван.

Заводът на Intel в Германия е изправен пред провокации

Най-новият проблем за западното произвеждане на чипове към този момент се появи в Германия, оповестява Financial Times. Intel построява там цех на стойност 17 милиарда $ и наподобява, че ще трябват още пари. Като се има поради, че разноските са се нараснали, компанията желае от държавното управление спомагателни дотации. Те са нужни, с цел да се приключи строителството на завода и да стартира производството.

Германското държавно управление отговори негативно на това искане, акцентирайки, че в бюджета няма задоволително средства. В резултат на това построяването на завода за чипове на Intel в Германия се сблъска с още едно голямо затруднение, наред с тези, които се дължат на инфлацията и повишението на цените на електрическата енергия.

Ситуацията в Съединени американски щати и Германия е доста неприятна, защото тези страни имат по-големи разноски за работна ръка. Съгласието на вложителите с управляващите продължава да е от решаващо значение за завършването на завода, защото те желаят спомагателни дотации.

Сега наподобява, че тази цел е под въпрос най-малко в частта, в която се загатва заводът в Магдебург. Според проекта, този цех би трябвало да създава 20% от полупроводниците в света до 2030 година.

Трябва да се означи, че самото немско държавно управление е разграничено по въпроса за цех за чипове на Intel в Германия. Съобщава се, че левите Зелени и Социалдемократите са подготвени да отделят спомагателни средства. От друга страна, консервативните партии се опълчват на сходно решение. Като се имат поради всички провокации, пред които е изправена немската стопанска система е мъчно да се планува бъдещето на този план.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР