Неотдавна софийските любители на бейгъли и донъти се сдобиха с

...
Неотдавна софийските любители на бейгъли и донъти се сдобиха с
Коментари Харесай

Калории на търкалета: новите семейни пекарни "Геврек" и Circles

Неотдавна софийските фенове на бейгъли и донъти се снабдиха с две нови тематични места, освен това и двете - фамилни инициативи.

Зад Circles Donut and Bagel Shop на ул. " Цар Симеон ", съвсем до Женския пазар, стоят един брат и две сестри - Сара, Димитър и Благовеста Галеви. Идеята се заражда още преди пандемията, само че вземат решение да изчакат по-подходящ миг. Сара и огромната й щерка стават огромни почитателки на донътите след пътешестване до Барселона, само че не съумяват да намерят тематично място в София, където да се оферират.

Така Сара и Димитър вземат решение да обединят старания, като тя се посвещава на сладката част и рецептите за донътите и кремовете (всичко се прави на място), а той ползва предходния си ресторантьорски опит в приготвянето на бейгъли и бейгъл-сандвичи. Благовеста, най-малката сестра, продава и сервира. Приготвят всичко на място и държат на достоверната текстура на нюйоркския бейгъл , присъща с дебелата и плътна коричка, и дъвчаща сърцевина. Отгоре са поръсени с маково семе, сушен лук и сусам. Предлагат няколко типа бейгъл-сандвичи - с пуешко и гауда, с риба звук и каперси или с отлежало мариновано телешко (corn beef) - на цени от 7,90 до 11,90 лева Бейгъл хлебчетата за у дома костват 2 лева
Circles, новото място за бейгъли и донъти Фотограф: Цветелина Белутова
Домашно правените им донъти са доста разнородни - от най-класическите глазирани и с дупка, до такива, пълнени с плодов крем или пък с доста известния Бостън крем. Предлагат се два разновидността - автентичен размер и мини (по-големите на цена 4,90-5,90 лева.; мини - 3,50-3,90 лева, според от типа и пълнежа). Сред по-интересните са глазиран донът с глазура от кафе (използват шот еспресо за нея), крем манго и лайм, шоколад и лешник, лимон или пък орео. Предвидили са и специфични предписания, свързани с разнообразни празници - Хелоуин (с тиквен вкус), Коледа (ябълка и канела), Свети Валентин. Приготвят също и плитки (2,50 лева.), поръсени със захар и канела, а скоро ще стартират да оферират и кронът - хибрид сред кроасан и донът .
Реклама " Circles Donut and Bagel Shop " ул. " Цар Симеон " 94 Вторник - събота 10 - 18 ч.
" Геврек " (бившето " Take a cake " на " Бенковски " ) е дело на Калина Кючукова, която дружно с нейната майка, подготвя на място прясно изпечени бейгъли най-малко два пъти дневно. Любовта на Калина към бейгълите се заражда, до момента в който следва в Лондон, и, връщайки се тук, взема решение да отвори лично място за кръглите хлебчета още веднъж откакто открила неналичието на бейгълджийница в София.

Споделя, че за нея това не е просто " самун с дупка по средата ", и минава през стотици проби, до момента в който изпипа до съвършенност рецептите си.
Фотограф: Цветелина Белутова
В " Геврек " посрещат както хора, по този начин и кучета, даже логото на пекарната е с кучето на Калина - Пепър. Предлагат разнородни варианти от бейгъли - от типичен нюйоркски, до пълнозърнести, със слънчогледови или тиквени семена, или пък бретцел бейгъл , който подготвят по тяхна истинска рецепта за тесто за бретцел.
Реклама
Може да купите цели бейгъли за у дома или да опитате разнообразни бейгъл-сандвичи. " Cheesuz Christ " е с крема сирене, гауда, ементал, салата айсберг, краставици и домати. " Посейдон " се подготвя с домашно пушена сьомга (суши се като пастърма със сол, захар и разнообразни типове подправки). Има веган алтернатива - Vegan Demon или по-интересният Don Peperone, който от едната страна е с крема сирене, а от другата е пица с пеперони. Цената единствено за бейгъл е 2,90 лева, сандвичите са по 7,90 лева Предлагат също кафе-специалитети и безалкохолни питиета.

Няма да е изненада, в случай че с толкоз доста варианти бейгълите и донътите и у нас се трансфорат в новата известна храна на града.

Интересна е и историята на тези асоциирани с американската просвета храни, която се наблюдава до Европа и Близкия изток. Бейгълите стават известни в Америка чак в края на XIX век с помощта на еврейски емигранти от Източна Европа. Въпреки че има няколко теории за произхода им, смятасе, че истинският бейгъл е краковският .

Сладкият братовчед на бейгъла - донътът, има не по-малко забавна история. Смята се, че в началото холандски емигранти ги придвижват в Манхатън (тогава още Нов Амстердам), наричайки ги " мазни питки ", а по време на Първата международна война се твърди, че дами доброволци ги раздавали на американските бойци на фронта в окопите на Франция. След войната донътите към този момент се създават от заводи с автоматизирани машини, а в Чикаго ги прогласяват за " храната на Века на напредъка ". През 50-те в Съединени американски щати към този момент се борят за известност две от най-известните вериги за донъти и до през днешния ден - " Криспи крийм " и " Дънкин донътс " ( " Krispy Kreme ", " Dunkin " ).
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР