Неотдавна Жорже Пауло Леман беше едновременно един от най-уважаваните, но

...
Неотдавна Жорже Пауло Леман беше едновременно един от най-уважаваните, но
Коментари Харесай

„Печалба на всяка цена“ – стратегията, която коства милиарди на най-богатия бразилец

Неотдавна Жорже Пауло Леман беше по едно и също време един от най-уважаваните, само че и един от най-респектиращите корпоративни барони в света. Бразилският милиардер и двамата му дългогодишни бизнес сътрудници придобиваха мултинационални компании и ги включваха в голямата си империя, основана в Рио де Жанейро, споделя Bloomberg. Сред покупките им влизат имена като Anheuser-Busch InBev през 2008 година, Burger King през 2010 година, H.J. Heinz, Tim Hortons, Kraft Foods Group и най-после, през 2016 година, най-голямата от всички тях - пивоварната SABMiller.

С всяко ново придобиване Леман, въодушевен от своя кумир - някогашния основен изпълнителен шеф на General Electric Джак Уелч - обявяваше дълбоки съкращения на разноските, орязване на заплатите и затваряне на огромна част от фабриките в добитите компании. За чиновниците този развой постоянно е непосилен, само че за съдружниците на Леман той носи големи облаги. Преминавайки през съкращенията, фирмите му генерират по-силни финасови резултати, а методите на капиталовата му компания 3G Capital се одобряват за толкоз ефикасни, че през годините са възприети и от други корпоративни мениджъри. Дори Уорън Бъфет, който влага в няколко от покупко-продажбите, подписани от Леман, изглеждаше уверен в практиките на бразилския милиардер.
Скандалът с Americanas
През 2017 година всичко се обърка. Когато Жорже Пауло Леман се пробва да придобие европейския конгломерат Unilever за 143 милиарда $ и да го слее с Kraft Heinz Co, офертата е отхвърлена. Това разкрива и фундаменталният минус на неговата тактика - фокусирането върху съкращенията на разноските, вместо върху разширението на бизнеса, значи, че империята му има потребност от непрекъснат приток на нови цели за придобиване, с цел да продължи да усилва облагите.

В момента, в който се оказва, че такива липсват, цените на акциите на Kraft Heinz и Anheuser-Busch се сринаха, а груповото положение на Леман и неговите сътрудници се сви с 14 милиарда $.

Междувременно бразилският колос за търговия на дребно Americanas, в който Леман и неговите сътрудници са съществени акционери от десетилетия, банкрутира предишния месец, откакто беше открита " дупка " от 3.8 милиарда $ в салдото на сдружението. Акциите на компанията паднаха със 77% за един ден, а облигациите ѝ се търгуват на равнище от 15 цента за $. Кредиторите чертаят проекти за изземване на персоналните активи на бразилския магнат, а в миналото оживените 1700 магазина на Americanas сега са съвсем празни.

Президентът на Бразилия Луис Инасио Лула да Силва при започване на февруари непосредствено нападна Жорже Пауло Леман, сравнявайки го с Ейке Батиста - опозореният магнат, който излежава 30-годишна присъда от вкъщи си в Рио за рушвет.

Леман беше рекламиран като най-великия предприемач на Земята. Той беше индивидът, който непрекъснато се обявяваше против корупцията. И тогава той, на собствен ред, извърши машинация ", сподели Лула в телевизионно изявление.

Твърденията му може би са пресилени, защото за момента няма доказателства, които да свързват Леман директно със счетоводните нередности в Americanas. Но те повдигат различен неотложен въпрос - дали дейностите, подхванати от управлението на компанията, са просто инцидентен акт, или са резултат от политиката на непрекъснат напън за по-добри финансови резултати, основана от Леман.
Защо се проваля моделът на 3G Capital?
Две години по-рано Крафт Хайнц заплаща 62 милиона $ за споразумяване на следствие на Комисията по скъпи бумаги и тържища на Съединени американски щати за счетоводни нередности, за които се твърди, че са проведени от ръководителите на компанията. В регулаторната документи Kraft съобщи, че е сътрудничила изцяло на комисията по време на следствието и се съгласи да уреди обвиняванията по финансов път, без да признава или отхвърля изказванията на регулаторите. 

Да имаш философия за понижаване на разноските и максимизиране на облагата не е грях. Всъщност това е добродетел на финансовите пазари. Но в Americanas тази просвета е основала среда, в която хората прекаляват и ще стигат до крайности ", съобщи Джим Гулбрандсен, основен капиталов шеф на бразилския хедж фонд NCH Capital.

След експлоадирането на абсурда Americanas смени цялото висше управление и стартира без значение изследване на обстановката. Пауло Прочно, професор по тактика в бизнес учебното заведение " Робърт Х. Смит " към Университета на Мериленд, споделя, че има и спомагателен утежнителен фактор - ръководителите постоянно получават големи бонуси за реализиране на задачите за облага. А това дава мощни тласъци на хората да не бъдат етични.

Подобно на Гулбрандсен, той се съмнява, че Леман и неговите сътрудници - Марсел Телес и Карлос Сикупира - са знаели за счетоводните нередности, само че това има значение единствено до известна степен. Защото, по думите му, те са основали система, която води до това държание.

Самият Леман не е коментирал обществено тематиката, откогато историята с Americanas излезе нескрито. В единственото си изказване той изрично показва, че нито той, нито Телес и Сикупира са знаели за каквито и да било нередности и отбелязва, че ръководителите, инспекторите и кредиторите на компанията в никакъв случай не са алармирали за сходни проблеми.

Тримата сътрудници управляват комерсиалната верига от 1982 година насам. Тя е едно от първите им придобивания, след началото на експанцията на империята им оттатък мощната капиталова банка Garantia.

Леман основава Banco Garantia след късата си кариера като професионален тенисист, а Телес и Сикупира са едни от първите ѝ чиновници. Това се случва в златната ера за General Electric, когато Уелч учудва Уолстрийт със способността си да обезпечава възходящи облаги тримесечие след тримесечие.

В Рио де Жанейро Леман и неговите сътрудници също са във екстаз от американския предприемач. Те се вглеждат в резултатите на GE, търсейки " тайната съставна част ", който издига акциите ѝ все по-високо. Тримата сътрудници употребяват така наречен " крива за оценка на гения " на Джак Уелч с цел да уволнят 10% от чиновниците, когато купуват бразилския производител на бира Brahma.

Компанията е характерен образец за техния бизнес модел. През 1999 година те го употребяват, с цел да придобият локалния противник Antarctica (Companhia Brasileira de Bebidas). След това сливат компанията с белгийската Interbrew, която на собствен ред придобива Anheuser-Busch и осем години по-късно SABMiller. В процеса те трансформират бразилска пивоварна на стойност 60 милиона $ в мощна мултинационална компания с интервенции допълнително от 50 страни. Всяко обединение им носи нови спестявания  на разноските и, най-малко за известно време, по-големи облаги. В зенита си конгломератът, наименуван Anheuser-Busch InBev SA, струваше 260 милиарда $.

Едва след отхвърлянето на договорката с Unilever Леман стартира да понижава акцента върху съкращаването на разноските, който дълго стои в основата на неговия бизнес модел. Ръстът на приходите – правенето и продажбата на артикули, които хората в действителност желаят – се трансформира в новият лозунг, а самият Леман призна предишния юни, че неговата стратегия за образование на управителни фрагменти към този момент е “остаряла “.

Ние обучихме хора за понижаване на разноските, успеваемост и логистика, а не за маркетинг, нововъведения и основаване на неща в цифровия свят “, съобщи милиардерът в едно от редките си телевизионни изявленията.

Но това самопризнание може би е било прекомерно закъсняло. Акциите на Kraft Heinz и Anheuser-Busch се сринаха с повече от 55% от върховете си през последното десетилетие, а Restaurant Brands International, част от която са Burger King и Tim Hortons, бележи спад от 14%. Миналата година 3G Capital пое контрола над производителя на щори Hunter Douglas NV в Холандия, откакто закупи 75% дял в компанията. 

Всичко това се отрази на благосъстоянието на Леман. Състоянието му доближи връх от 32.2 милиарда $ в края на 2017 година, когато той се класира на 25-о място в света съгласно показателя на милиардерите на Bloomberg. Оттогава насам положението му е намаляло с 34%, до 21.1 милиарда $, а в класацията на милиардерите той към този момент е 77-о място.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР