Неоправданото задържане на представители на опозиция поставя под въпрос демокрацията

...
Неоправданото задържане на представители на опозиция поставя под въпрос демокрацията
Коментари Харесай

Групата на ЕНП с писмо до Фон дер Лайен за ареста на Борисов

Неоправданото задържане на представители на съпротива слага под въпрос демокрацията и върховенството на закона в България. Това декларират в писмо до ръководителя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен ръководителят на Групата на ЕНП в Европейския парламент Манфред Вебер, ръководителят на Комисията по бюджетен надзор в Европарламента Моника Холмайер и координаторът на Групата на ЕНП в Комисията по цивилен свободи, правораздаване и вътрешни работи Йерун Ленарс, заяви пресслужбата на българската делегация на ЕНП в Екологичен потенциал. Повод за писмото е карцерът на някогашния министър председател Бойко Борисов, някогашния министър на финансите Владислав Горанов и пресаташето на ГЕРБ Севделина Арнаудова 17 март 2022 година В писмото до фон дер Лайен тримата евродепутати показват още, че домовете на Борисов, Горанов и Арнаудова са претърсени и те са арестувани, без да са им повдигнати обвинявания.

„ Действията на полицията евентуално нарушават голям брой процедури от Наказателно-процесуалния кодекс на България. Нарушенията може да включват липса на задоволително доказателства за започване на произвеждане, безпричинно потребление на процедура за задържане по необходимост, липса на авансово утвърждение и следващо валидиране на интервенцията от съда и заграбване на компетентността на прокуратурата от полицията “, се показва още в писмото до шефа на Европейската комисия. 

Председателят на Групата на ЕНП Манфред Вебер и евродепутатите Холмайер и Ленарс показват пред Урсула фон дер Лайен и сериозното си терзание от обстоятелството, че българското Министерство на вътрешните работи е въвлякло Европейската прокуратура във вътрешнополитически битки. „ Притеснени сме, че опитът за въвличане на Европейската прокуратура в тази  вътрешнополитическа битка, включваща корист с правни и административни запаси, може да повлияе отрицателно на публичното доверие в Европейската прокуратура и да подкопае настоящите и бъдещи следствия “, показват още европейските депутати. 

В умозаключение ръководителят на групата на ЕНП в Европарламента Манфред Вебер и сътрудниците му Моника Холмайер и Йерун Ленарс от проучвателната задача, която ЕНП изпрати в България, упорстват пред Урсула фон дер Лайен Европейската комисия да следи от близко обстановката в България. „ Изключително значимо е всички участници и институции да зачитат правилата на демокрацията и господство на закона. Всяко нарушаване на закона би трябвало да се проверява независимо от способените органи, в сходство със законовите процедури и без политическа интервенция “, се показва още в писмото, представено от пресслужбата на българската делегация на ЕНП в Екологичен потенциал.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР