Необятният Космос е удивително място и благодарение на научните изследвания

...
Необятният Космос е удивително място и благодарение на научните изследвания
Коментари Харесай

10 невероятни „космически“ факта

Необятният Космос е изумително място и с помощта на научните проучвания ние разбираме от ден на ден невероятни неща за неговото устройство. Поради тази причина сме подбрали особено за вас 10 невероятни обстоятелството, които ще ви изумят.

1. Всички сме основани от звезди.  Те се нагорещяват дотам, че ядрата на атомите им се сливат и образуват кислорода, който дишаме, въглерода в нашите мускули, калция в костите ни и желязото в кръвта. Ти, аз, всички сме основани от звезден материал.

2. Нашата Вселена може да е част от по-голяма Мултивселена.  Много хора подозират, че всичко това – всички светове, звезди, галактики и куповете във забележимата Вселена – съставлява едно дребно мехурче в безконечен океан с други Вселени.

3. Ако поберем всички събития, свързани с Космоса, в една календарна година, цялата записана история на човешката цивилизация до ден сегашен ще трае единствено 14 секунди. Всеки човек, за който в миналото сте чували, се побира в този къс времеви откъслек. Всички крале и борбите им, миграциите и изобретенията, воините и любовните истории, всичко, което се е случило в книгите по история, е протекло единствено в границите на 14 секунди в този галактически календар.

4. Джордано Бруно не е разполагал с научни доказателства, които да поддържат убежденията му за Космоса. Въпреки това той е бил изненадващо прав. Бруно не е бил академик. Неговата визия за Космоса се е базирала на чистите догатки, защото не е имал доказателства, с които да я поддържа. Веднъж щом е обявявал своите хрумвания, други незабавно са се прицелвали в тях, с цел да се опитат да ги оборят.

5. Цялата Слънчева система е обградена от ледена обвивка, формирана от комети, които са невидими за нас.  Всеки един от тези дребни светове се намира на същото разстояние от своя комшия, на което е и Земята от Сатурн.

6. Кометите идват от Облака на Оорт. Т ой съставлява маса от ледени тела, намиращи се по покрайнините на Слънчевата система. Те обикалят към слънцето. Това са реещи се в пространството планини от лед и камъни, които са запазили останките от раждането на Слънчевата система.

7. Първоначално нашите очи са еволюирали по този начин, че да виждаме под водата.  Затова през днешния ден зрението ни не е толкоз положително, колкото би трябвало. Когато нашите земноводни предшественици са напуснали водата и се озовали на земята, техните очи (които по принцип са основани, с цел да виждат под водата), не били толкоз положителни във въздушното пространство. Нашето зрение в никакъв случай не е било положително след това. Днес можем и да си мислим, че виждаме съвършено, само че 375 млн. години по-късно към момента не можем да забележим какво стои пред носа ни.

8. Едмънд Халей не е „ разкрил “ Халеевата комета.  Хелей се е търсел информация за всяко едно астрономическо наблюдаване на комета, случило се в Европа сред 1472 и 1698 година Само книгите са били в главата му. Той е трябвало да открие наблюденията, направени за всяка една комета, и да дефинира какъв е бил пътят и през Космоса. След голям брой старания и най-много с помощта на математическата му брилянтност, Халей открива, че кометите са свързани със Слънцето чрез дълги елипсовидни орбити.

9. Бавноходката е единственото животно, което е оживяло през всички пет съществени всеобщи изтребления на живота на Земята.  Едва ли сте ги забелязвали – те са с размери от 0,1 до 1,5 мм. Въпреки това обаче са извънредно издръжливи и са се задържали на Земята съвсем половин милиард години.

10. В един миг Андромеда и Млечният път ще се слеят в една вселена.Това обаче няма да е пагубно събитие. Причината за това се дължи на обстоятелството, че дистанцията сред звездите е доста по-голямо от техния размер. Ако изобщо някои от тях се сблъскат, те ще се броят на пръсти. Съответно в случай че има някакъв живот по тези светове по това време, той няма да е заплашен. Нещо повече – съществата ще бъдат възнаградени с необикновено светлинно шоу, което ще трае 1 милиард години. Един танц на половин трилион звезди.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР