Необработена (сурова) снимка на Сатурн, заснета вчера от космическия телескоп

...
Необработена (сурова) снимка на Сатурн, заснета вчера от космическия телескоп
Коментари Харесай

Космическият телескоп Джеймс Уеб започна да снима Сатурн!

Необработена (сурова) фотография на Сатурн, снимана през вчерашния ден от галактическия телескоп “Джеймс Уеб ”. Photo credit: JWST/JWSTFeed

Това беше моментът, който всички чакахме – галактическият телескоп на НАСА/ЕКА/ККА “Джеймс Уеб ” стартира през вчерашния ден, на 25-ти юни, да снима Сатурн! Важно е да се направи уточнението, че изображенията, които съм разгласил тук, са сурови и необработени – те не са минали още през пиарите на НАСА и през нужната графична обработка, с цел да придобият естетически тип. Но даже и по този начин може да разберем какъв брой огромни са опциите на “Джеймс Уеб ” да учи външната Слънчева система!

Снимките бяха оповестени първо в уеб страницата JWST Feed, като основателите на уеб страницата са си сложили за задача да качват всяка една снимка от телескопа неотложно, в действително време.

Няма по какъв начин да не обърнете внимание, че на фотографията, показана при започване на тази обява, Сатурн наподобява съвсем черен, а пръстените сияят. Тук би трябвало да се подчертае, че “Джеймс Уеб ” снима в инфрачервената област на електромагнитния набор, а не във забележимата – т.е. той самичък по себе си не е в положение да прави цветни фотоси. На всяка цветна снимка, която бива оповестена на уеб страницата на НАСА, цветът бива прибавен в допълнение за улеснение – нашето око не може да възприема инфрачервените лъчи.

Вероятно типът на Сатурн на фотографията е резултат от употребяваните филтри. Както оповестява Мишел Стар от Сайънтифик Алърт, както планетата, по този начин и пръстените излъчват в инфрачервената област, само че при разнообразни дължини на вълните. Пръстените отразяват слънчевата светлина от 2 микрона, само че не и тази от 3 и 5 микрона. Мъглите в атмосферата на Сатурн отразяват както светлината от 2 микрона, по този начин и тази от 3 микрона.

Разбира се, чакаме фотографиите да преминат публично през НАСА, откъдето ще научим по-подробни пояснения какво се вижда на тях и какви открития прави “Джеймс Уеб ”. Учените считат, че приборът NIRSpec е задоволително сензитивен, че да може да открива луни на Сатурн. Доскоро планетата бе възприемана за рекордьор по брой луни в Слънчевата система, само че неотдавна нови такива бяха открити към Юпитер и в този момент той се счита за планетата, притежаваща най-вече естествени спътници. “Джеймс Уеб ” може да върне статута на Сатурн като владетел на луните

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР