Необозначен украински товарен самолет кацна в България от Жешов, Полша.

...
Необозначен украински товарен самолет кацна в България от Жешов, Полша.
Коментари Харесай

Димитър Стоянов: Крие ли Петков полети, за да умилостиви примата на социализма Нинова?!

Необозначен украински товарен аероплан кацна в България от Жешов, Полша. Какво ли значи това?

Колегата Драгомир Младенов ми обърна внимание към един доста забавен полет, сбъднат от полския град Жешов до летището в София. Украински аероплан Антонов Ан-124, който е от серията на най-тежкотоварни серийно създавани самолети, на украинската компания „ Антонов “, извършваща извънредно товарни полети. Полетът не е разгласен, само че може да се наблюдава през системата flightradar24.

В Жешов се намира полска военна база, както и летище, доста покрай украинската граница (на 90 километра от нея), които от началото на съветското настъпление в Украйна се трансфораха в център за събиране на военна помощ от страна на НАТО за украинската войска. Само за последните 24 часа са осъществени шест полета по доставяне от страна на Съединените щати и Англия до Жешов – измежду доставеното през днешния ден въоръжение дойде и огромна пратка ПТРК Javelin.

Оттук следват няколко въпроса, които пък са извънредно ориентирани към министър-председателя Кирил Петков:

1. В изискванията на неналичието на решение на Народното събрание (все още, уповавам се скоро да стане факт) за оказване на военна помощ за Украйна, правят ли се оръжейни доставки и, в случай че да, по каква линия?

2. Поел ли е министър-председателят някакъв подобен ангажимент пред представители на украинската страна или пред някой от съдружниците ни от НАТО на фона на неговите многочислени поръчки, че „ никакви ракети няма да се пращат на никое място “ и изключително на фона на явната опозиция на ретроградните путинофили от Българска социалистическа партия?

3. Контролът на експорт на артикули, свързани с защитата, се реализира по линия на преднамерено съществуваща за това междуведомствена комисия. Износ могат да правят физически и юридически лица, регистрирани по реда на Търговския закон, както структури на централната администрация на изпълнителната власт, ръководени от министри, Държавна организация „Национална сигурност“, Националната разследваща работа и Националната работа за защита. Физически и юридически лица, регистрирани по реда на Търговския закон, могат да правят експорт на артикули, свързани с защитата, след приемане на лиценз, публикуван от Междуведомствения съвет по отбранителна промишленост и сигурност на доставките към Министерския съвет, и позволение за експорт, издадено от Междуведомствената комисия за експортен надзор и неразпространение на оръжията за всеобщо заличаване при министъра на стопанската система и промишлеността. Вицепремиерът Корнелия Нинова съобщи пред Народното събрание, че България не изнася оръжия за Украйна, а в случай че се одобри такова решение от Народно събрание, тя няма да го подпише като отраслов министър и Българска социалистическа партия ще напусне ръководството. В подтекста на това следва да се попита – каква е задачата на този полет, знае ли държавното управление на Кирил Петков за това и има ли връзка това с обявеното му посещаване в Киев идната седмица, където щял да води и още хора от ръководещия файтон на селфи тиймбилдинг за сближение на разпадащата се коалиция?

Правителството на Кирил Петков пристигна със поръчки за цялостна бистрота и отчетност пред обществото. И желаеме тъкмо това. Крайно време е българското държавно управление да обясни своята позиция и да вземе ясно мнение за военната помощ за Украйна. Крайно време е то да съобщи своята позиция пред гласоподавателите и пред цялото общество, тъй като дребните апаратни и политически хватки, каквито виждаме през последните седмици, няма да го спасят в политическото му бъдеще, нито ще му подсигуряват мандат за ръководство.

Кабинетът би трябвало да каже ясно – поддържа или не поддържа военната помощ за Украйна и ще поеме ли ангажимент за нейното реализиране (какъвто се надявам да поеме)? Всичко друго е „ прахуляк в очите “ – през анулиране на съвещания на комисии, през безумни обществени поръчки от вида на „ никакви ракети няма да пътуват на никое място “, с цел да умилостиви примата на вълкочервенковския социализъм Корнелия Нинова, до вероятно необявени полети и скрито поети задължения, с цел да не се счупи пък съдружния безгрижен и да няма нови меморандуми (за комисионни не знам) като този с Gemcorp, подписан под бурните аплодисменти на Кирил Петков.

Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР